Jsou pokrmy z mikrovlnné trouby opravdu tak špatné?

Mikrovlnnou troubu většinou používáme k ohřátí různých druhů jídla. Můžete si v ní také rozehřát máslo nebo si uvařit mugcake. Jinak se ale mikrovlnná trouba k vaření jídla nepoužívá. O používání mikrovlnné trouby panuje spousta mýtů, které se vám nyní pokusíme vysvětlit.

Mikrovlnka je spotřebič, který usnadňuje život

Mikrovlnná trouba je sice oblíbeným doplňkem v domácnostech, ale její používání není vždy zdravé. Okolo mikrovlnek panuje spoustu mýtů, které se nezakládají na pravdě. Mikrovlnná trouba má také spoustu svých odpůrců, kteří si myslí, že její vlny nejsou pro pokrmy zdravé a jídlo tím ztrácí cenné živiny. Jaké informace ohledně používání mikrovlnné trouby pro vás budou důležité?

Mohlo by vás zajímat:  Během bouřky je důležité zůstat na bezpečném místě a vypnout elektronická zařízení

Mikrovlnné trouby například nevyzařují žádné karcinogenní záření, jak si mnozí lidé myslí. Nemusíte se obávat, že byste ohříváním jídla zničili jeho nutriční hodnoty nebo do něj dostali látky, které mohou uškodit vašemu zdraví. Je to nejčastější mýtus, který není opředený o žádné studie nebo výzkumy.

Jídlo z mikrovlnné trouby je stejně hodnotné, jako ohřáté v hrnci

Jídlo, které si v mikrovlnné troubě ohřejte, neztrácí žádnou hodnotu. Je to možná opak toho, co si myslíte, ale je to pravda. Mikrovlnky fungují opravdu na základě vln, které ale nejsou nebezpečné ani pro jídlo jako takové, ani pro lidské zdraví. Při vaření nebo smažení vznikají velmi vysoké teploty, které jsou pro jídlo mnohem nebezpečnější než teploty, které vznikají při jeho ohřevu v mikrovlnce.

Mohlo by vás zajímat:  S drahými auty je spojena řada mýtů, kterým běžní lidé věří

Mikrovlnná trouba je určená hlavně na ohřátí potravin, ale jednoduché recepty v ní zvládnete také. Lidé v ní vyrábějí například lučinové knedlíky nebo jednoduché dezerty. Není pravdou, že těstoviny, které si uděláte v mikrovlnné troubě jsou lepší než ty, které klasicky uvaříte. Čerstvé uvařené budou rozhodně lepší než ohřáté v mikrovlnné troubě. I když na ni není nic špatného, raději si vždy uvařte čerstvé jídlo a mikrovlnku používejte minimálně.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/microwave-ovens-and-health