Jak poznat, že je ryba čerstvá? Při nákupu použijte nos a prozkoumejte žábry!

Čerstvá ryba patří na štědrovečerní stůl stejně jako bramborový salát, a nemusí se vždy jednat o kapra, kterého především děti úplně nemusí. Lidé proto raději volí mořské druhy, které mívají jemnější maso a nezapáchají rybinou, ale je nutné je umět vybírat, aby byly skutečně čerstvé. Jak zvolit správě, aby se staly pravidelnou součástí rodinného jídelníčku? Není to nic těžkého, stačí posoudit stav ryby podle vzhledu i vůně, pak už nemusí být jen součástí vánočního menu, ale třeba k obědu každý víkend!

Čich prozradí čerstvost

„Nejím ryby, smrdí!“ Toto je bohužel častý důvod pro to, aby někdo odmítal konzumovat ryby. Může to být dáno tím, že ryby opravdu voní trošku jinak než vepřové nebo hovězí maso, ale také tím, že v minulosti dotyčný nedostal k ochutnání čerstvý kus nebo voněl přílišně rybinou. Normálně by měla být vůně příjemná, připomínat by měla mořský vánek. Maso by mělo být čisté a jemné, nemělo by být tuhé ani příliš měkké a zatuchlé. Rybu se proto při výběru nebojte řádně očichat, abyste vybrali správně.

Pohled do očí prozradí víc

Při nákupu chlazených čerstvých mořských ryb je kromě vůně důležitý vzhled. Oči by měly být jasné a pevné, neměly by být šedé, zakalené nebo zapadlé. Čerstvé ryby mají leklé, čisté s dobře viditelnými zorničkami a lehce vypouklé.

Žábry s výrazným probarvením

Jak zjistit, že rybu už prodejce nabízí pár dní k prodeji? Když jsou žábry špinavé, jsou na nich skvrny nebo jsou naopak vyčpělé, pak od nich dejte ruce pryč. Nikdy nekupujte ryby, kde jsou žábry vyříznuté! Naopak vybírejte jen takové kusy, které mají žábry čisté s fialovým, červeným nebo růžovým probarvením.

Lesklé a celistvé šupiny

Rybu se nebojte vzít do ruky a posoudit stav její kůže a šupiny, měly by být lesklé a vlhké. V případě, že jsou lepkavé nebo kůže našedlá a šupiny odstávají nebo obsahují dutinky, pak raději vyrazte do jiného obchodu.

Nebojte se rybu zmáčknout i vykoupat

Při posuzování čerstvosti můžete zkusit rybu ještě na dotek, stačí zatlačit doprostřed a pozorovat pružnost. Když se kůže vrátí rychle do původního stavu, je čerstvá. Obdobně lze posoudit svěžest ryby jejím ponořením do studené vody v hluboké misce. Když klesne, je čerstvá, v opačném případě na vývar ani smažení už není.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/how-to-tell-if-fish-is-fresh/