Intolerance laktózy se může objevit kdykoli. Podle některých příznaků ji odhalíte včas

V posledních letech se objevuje více a více lidí, kteří se potýkají s nepříjemným problémem ve stravě. Alergie na laktózu je velmi nepříjemná a omezující, protože existuje mnoho produktů, ve kterých je obsažena, aniž bychom o tom přemýšleli. K potravinové intoleranci na laktózu dochází, když tělu chybí enzym, který je potřebný k jejímu rozkladu. Podle jakých příznaků můžete poznat, že máte potravinovou intoleranci, a co s tím dělat?

Co je laktóza a jak poznat alergii?

Laktóza je prakticky mléčný cukr, který se nachází v mléce. Zvýšená citlivost na tuto látku nastává po konzumaci produktů mléčného původu. K nesnášenlivosti dochází ze dvou důvodů. Prvním je nedostatek enzymu laktázy (tzv. hypolaktázie) a druhým je stav, kdy laktáza v těle zcela chybí (tzv. alaktázie). V každém případě na sobě můžete nesnášenlivost laktózy poznat a začít s tím pracovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Laktáza je nezbytná pro správné štěpení laktózy na galaktózu a glukózu. Pokud enzym v těle chybí, ke štěpení nedojde a vy budete zažívat nepříjemné stavy trávicího systému. Mezi nejčastější příznaky toho, že máte intoleranci na laktózu, patří:

  • plynatost,
  • koliky,
  • bolesti břicha,
  • nevolnost a zvracení.

Co dělat?

Existují dva typy intolerance: vrozená a primární. Vrozená je samozřejmě od narození. Primární nastává, když jste mohli během dospívání konzumovat mléko bez potíží, ale v dospělosti se u vás začaly objevovat výše uvedené příznaky. Léčba na tuto citlivost neexistuje. Jediným způsobem, jak se zbavit zažívacích problémů, je radikální změna stravy.

Pochopitelně nesmíte konzumovat žádné potraviny a pokrmy, ve kterých se nachází laktóza. Ideální je proto vyměnit klasické mléko za rostlinné. Ze začátku se jistě budete muset dívat, které produkty v sobě mají laktózu a které ne, ale trh je nyní poměrně bohatý na potraviny, které jsou bez laktózy, takže hlady rozhodně neumřete. Musíte nad tím jen trochu přemýšlet a naučit se, které produkty jsou pro vás nejlepší.

Zdroj: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/lactose-intolerance