Absorpční vložka u baleného masa plní hned několik funkcí. Díky ní si produkt rádi koupíme
K čemu se používá příbalová vložka v obalu s masem? Plní v něm více než jednu funkci? Je škodlivé, pokud náhodně spadne do misky při přípravě pokrmu nebo do pánve při smažení? Objasňujeme případné pochybnosti.
Vložka v balení s masem – co to je?
Setkáte se s nimi v balíčcích s rybami, drůbeží, droby a syrovým masem. Nejčastěji mají bílou barvu a jsou vyrobeny z absorpčního materiálu. Vložky v balení s masem se odborně nazývají absorpční podložky, což odkazuje na jejich základní funkci. Tyto vložky však hrají několik dalších rolí, o kterých stojí za to vědět.
K čemu se používá absorpční vložka v masovém obalu?
Absorpční podložka plní v balení s masem tři základní funkce. Absorbuje krev a vlhkost, což činí maso déle čerstvé pro spotřebu. Díky tomu, že vložka v obalu s masem absorbuje vlhkost, mikroorganismy se na mase vyvíjejí v menší míře, proto má také antibakteriální funkci. Studie ukazují, že při nákupu masa zákazníci do značné míry věnují pozornost jeho estetice. A právě díky absorpční podložce se nám syrové maso zdá chutnější, protože neplave ve vodě a krvi.
Může být nebezpečná?
Z čeho je vložka v balení s masem vyrobená? Většina těchto typů výrobků je vyrobena ze silikagelu nebo celulózy a bývá potažena polyethylenem. Pokud náhodou absorpční podložka spadne do misky, ve které připravujeme mleté kotlety nebo jiné pokrmy, nemusíme se bát. Nepředstavuje hrozbu pro naše zdraví. Horší je, pokud taková vložka spadne do pánve. Tento typ plastu není určen k tepelné úpravě, takže může uvolňovat sloučeniny, které nejsou dobré pro naše zdraví. Samozřejmě pokud se jedná o krátkou situaci, absorpční podložka nám za krátkou dobu v teple neublíží. Výjimkou je, když ji včas nevytáhneme a plast se začne tavit. Takové maso je zralé k vyhození.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/summer-grilling/meats/meat-packaging-absorbent-pad