Výborný lék na kocovinu i vysoký tlak: lák z okurek prospívá zdraví po celý rok

Nálev z kyselých okurek končí povětšinou ve výlevce a zbylá zelenina v koši nebo na kompostu. Škoda, jedná se totiž o tekutinu se zázračnými účinky. Nálev se může používat pro posílení zdraví i v domácnosti, seznam výhod je opravdu dlouhý, přičemž nejčastější použití je nadmíru známé a je oblíbené zejména po Silvestru. Ano, je věhlasným lékem na kocovinu. Proč ještě nezanevřít na kyselý nálev a jak se může použít?

Pro krásnou pokožku a mladistvý vzhled

Co je obsahem nálevu? Voda, ocet, sůl, cukr, koření a různé druhy zeleniny a výtažky z okurek, jednoduše látky, které tvoří superlék na posílení pokožky a zpomalení procesu stárnutí buněk, současně působí na likvidaci toxinů v těle a zmírnění oxidačního stresu. Tím výčet nekončí, protože lák se používá při zácpách, při pálení žáhy nebo při příznacích kyselého refluxu. A co se zbytkem láku, který už nemá využití? Je možné jej naředit a zalít tímto roztokem rostliny, které milují kyselé prostředí, jako jsou lilie.

Mohlo by vás zajímat:  Metabolický věk určuje mnoho faktorů. Některé potraviny ho sníží a tělo znovu ožije
Zdroj obrázku: Freepik

Vitamíny, minerály i probiotické bakterie

Nálev se sladkokyselou chutí prospívá zdraví i z dalších důvodů, protože obsahuje celou řadu vitamínů, jako jsou A, C, E nebo skupina B, současně minerály hořčík, draslík, sodík, zinek, vápník, které zvyšují imunitu organismu a regulují alkalickou disharmonii, zejména po přílišné konzumaci alkoholu. V takovém případě se doporučuje vypít jednu sklenici láku, více není potřeba, protože by mohlo dojít k podráždění sliznice.

Pro snížení vysokého tlaku i lipidů v krvi

Proč ještě pravidelně konzumovat lák z okurek? Nálev obsahuje prospěšné látky likvidující záněty v těle, ale pomáhají též regulovat vysoký krevní tlak a snížit množství lipidů v krvi. Zklidňuje bolesti hlavy i migrény, protože má analgetické a uklidňující vlastnosti. Nálev z kyselých nebo kvašených okurek se rovněž doporučuje při hubnutí, protože zrychluje metabolismus a navíc potlačuje chuť na další jídlo.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/drinking-pickle-juice