První mrazy jsou ideální pro podzimní procházku. Nasbírané jeřabiny budou mít největší sílu

Obvykle se vracíme z výletu do lesa nebo parku s plnými kapsami kaštanů a žaludů. Vraťme se z další procházky také s plnou náručí jeřabin. Červené plody, kterým se přezdívá korálová královna podzimu, vykazují mnoho léčivých vlastností. Surové ovoce není vhodné k jídlu, ale můžete z nich vyrobit džem, džus, čajový sirup nebo tinkturu.

Jeřábové ovoce – kdy sklízet a jak používat?

Jeřabiny rostou na malém stromě patřícím do čeledi růžovitých. Nachází se nejen v Evropě, ale také v jihozápadní Asii a západní Sibiři. Existuje téměř 80 druhů této rostliny. Mnoho lidí není schopno rozpoznat jeřabiny, dokud se na stromě neobjeví charakteristické plody ve formě malých oranžovočervených kuliček. Jsou to plody, které jsou nejcennější léčivou surovinou, ačkoli léčivé vlastnosti jsou také připisovány listům a květům tohoto stromu. Podzim je v plném proudu, takže plody lze nalézt bez obtíží. První zralé plody se objevují už v první polovině září, ale se sklizní stojí za to počkat až do října. Znalci naznačují, že plody jeřabin je nejlepší sklízet až po mrazu. A to hlavně proto, že ztratí hořkost. Pokud byly plody sklizeny dříve, doporučuje se je před dalším zpracováním zmrazit v mrazáku.

Mohlo by vás zajímat:  Zima je pro chronicky nemocné pacienty náročná. Zhoršenému průběhu zabrání pouze správná ochrana
Zdroj obrázku: Freepik

Výhody sběru jeřabin

Plody jeřábu jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. V tomto ohledu jsou na stejné úrovni jako citrusy. Dále mají významný obsah betakarotenu, této složky dodají víc než mrkev. Kromě toho v nich najdeme:

  • vitamíny skupiny B,
  • vitamín E,
  • vitamín K,
  • draslík,
  • sodík,
  • hořčík,
  • vápník,
  • měď,
  • zinek,
  • organické kyseliny (parasorbovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou),
  • flavonoidy (kvercetin, kaempferol a rutin),
  • taniny a pektin.

Blahodárné vlastnosti

Již ve starém Římě byly výtažky z plodů popsány jako prostředek k posílení práce srdce a cév. Nyní bylinkáři doporučují tuto bylinu používat při krvavých průjmech, onemocnění plic a jater a takzvané vodnatosti doprovázející selhání ledvin. Jsou účinné při léčbě infekcí způsobených houbami Candida. Plody jeřábu mají protizánětlivý účinek a působí proti ateroskleróze. Doporučují se lidem, kteří se potýkají s problémy s ledvinami a močovým měchýřem.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/mountain-ash-rowan-berry/