Před koupí se vyplatí ojeté auto důkladně zkontrolovat a prověřit

Koupě ojetého auta může být složitý proces, zvláště pokud nejste zkušený mechanik. Aby se předešlo budoucím problémům a nečekaným výdajům, je klíčové důkladně prozkoumat vozidlo před jeho koupí. Zde jsou důležité body kontroly, které byste měli vzít v úvahu při nákupu ojetého vozidla.

Historie vozidla

Získejte kompletní historii vozidla, včetně servisní historie, minulých oprav a případných nehod. Tento krok lze uskutečnit prostřednictvím požádání o servisní záznamy a kontrolou vozidla pomocí jeho VIN (identifikačního čísla vozidla) u společností, které tyto informace nabízejí.

Exteriér vozidla

Mohlo by vás zajímat:  Základem úsporné jízdy autem je plynulost a vypnutí nepotřebných funkcí

Prohlédněte si karoserii vozidla a hledejte známky poškození, jako jsou promáčkliny, škrábance nebo rozdíly v barvě laku, které by mohly naznačovat předchozí opravy. Také si všimněte stavu pneumatik, včetně rovnoměrnosti opotřebení a hloubky dezénu.

Interiér vozidla

Prohlédněte interiér auta a zkontrolujte opotřebení sedadel, funkčnost bezpečnostních pásů, ovládání na palubní desce a elektronické systémy, jako je klimatizace, rádio a navigace. Nezapomeňte také ověřit stav a funkčnost všech světel a signalizačních zařízení.

Young Man Looking Car
Zdroj obrázku: Freepik

Motor a jeho komponenty

Zkontrolujte motor a jeho komponenty na případné úniky tekutin, stav hadic a řemenů a hladinu a kvalitu oleje a chladicí kapaliny. Nezapomeňte se podívat i na baterii a zjistit, zda nevykazuje známky korozního náběhu.

Mohlo by vás zajímat:  Ceny paliva se drží nepříjemně vysoko. Ušetřit pomůže styl jízdy i stav vozu

Testovací jízda

Během testovací jízdy věnujte pozornost jakémukoliv neobvyklému hluku, vibracím a chování vozidla při různých rychlostech a manévrech. Ujistěte se, že spojka a převodovka fungují hladce a že brzdy jsou efektivní a neprojevují známky opotřebení.

Diagnostika a inspekce

Pokud nemáte dostatečné technické znalosti, měli byste zvážit přizvání kvalifikovaného mechanika, který může provést diagnostiku a důkladně prozkoumat stav vozidla. Mechanik může identifikovat potenciální problémy, které by vám mohly uniknout.

Dokumentace a certifikáty

Ujistěte se, že máte přístup ke všem potřebným dokumentům, včetně certifikátu technického průkazu vozidla, potvrzení o STK a emisních testech a jakýchkoliv dalších relevantních dokumentů.

Mohlo by vás zajímat:  Na stopce řada řidičů zbytečně brzdí provoz

Pojištění a garance

Zjistěte, jaké možnosti pojištění jsou k dispozici pro ojeté vozidlo a zda prodávající nebo dealer nabízí jakoukoli formu záruky nebo servisního plánu.

Koupě ojetého auta je významná investice, a proto je důležité přistupovat k ní s důkladností a péčí. Prověřením výše uvedených bodů můžete výrazně snížit riziko nákupu vozidla, které by mohlo v budoucnosti způsobit problémy a přidělat nečekané náklady.

Zdroj: https://www.autoexpress.co.uk/car-news/used-car-guide/66420/used-car-checklist-what-to-look-for-when-buying-a-second-hand-car