Zelenina je zdravá, umí ale i škodit. S ledvinami dokáže nepříjemně zamávat

Zelenina je velice důležitou složkou v naší stravě, zejména pro své vitamínyvlákninu. Jenomže věděli jste, že lidé trpící problémy s ledvinami se musí určitým druhům zeleniny vyhýbat? Vysoký obsah soli nebo šťavelanu ledvinám škodí. Mají totiž negativní vliv na práci tohoto orgánu. Řeč je především o této zelenině:

  • červená řepa,
  • kysané zelí,
  • mrkev,
  • špenát,
  • rebarbora.

Existuje skupina lidí, kteří trpí chronickým onemocněním ledvin. Zvláště ti, již mají v těle vysoký obsah soli a oxalátů. Sůl zvyšuje obsah bílkovin v moči, což vede ke komplikacím. Dochází ke zvýšení hladiny kreatininu a močoviny v těle. Tyto toxické látky nedokáže tělo vyloučit a šťavelan vede k tvorbě močových kamenů.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa a kysané zelí

Červená řepa je nepochybně velice zdravá pro člověka, který netrpí problémy s ledvinami. Tato potravina je totiž velice bohatá na draslík a hořčík, ale zároveň obsahuje oxaláty. Lidé trpící močovými kameny jsou zranitelní. Tato sloučenina zhoršuje příznaky a vede k tvorbě nových ledvinových kamenů.

Kysané zelí je další zeleninou, kterou by neměli lidé s ledvinovými potížemi konzumovat. Obsahuje hodně soli, která zadržuje v těle vodu, takže nemůže být správně filtrována přes ledviny. Odstraňuje tak méně tekutin, což vede ke zvýšení krevního tlaku a může trvale poškodit orgány.

Mohlo by vás zajímat:  Opar je nutné léčit od prvních příznaků. Účinné prostředky přitom najde každý doma

Mrkev a špenát

Mrkev bezpochyby obsahuje mnoho cenných vitamínů (hlavně skupiny B) a působí antioxidačně, má hodně cukru. Nadbytek cukru škodí ledvinám a zhoršuje jejich činnost. Vysoká hladina cukru způsobuje poškození glomerulů a zvýšený průtok krve.

Špenát je skvělým zdrojem vápníku, což ale vede k tvorbě ledvinových kamenů. Dalšími látkami v této zelenině jsou sůl a estery kyseliny šťavelové. Poslední složka je nebezpečná hlavně pro ledviny. Kyselé prostředí přispívá k hromadění a tvorbě kalů, což vede k tvorbě ledvinových kamenů.

Rebarbora

Konzumace nadbytku rebarbory vede k problémům močového systému nebo urolitiáze. Stejně jako u špenátu způsobuje oxalátové krystaly.

Zdroj: https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=140510, https://www.researchgate.net/publication/7437758_Biodegradation_of_Oxalic_Acid_from_Spinach_Using_Cereal_Radicles, https://healthyeating.sfgate.com/sauerkraut-sodium-4330.html, https://nutritionfacts.org/questions/oxalic-acid-in-beets/, https://www.kidney.org/atoz/content/calcium-oxalate-stone, https://www.actiononsalt.org.uk/salthealth/salt-and-the-kidneys/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551439/, https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease, https://www.kidney.org.uk/can-kidney-patients-eat-fruit-and-vegetables