V podzimní kuchyni nesmí chybět dýně. Skvěle vynikne syrová, kulinářské možnosti jsou obrovské

Dýně vládne podzimnímu menu. Stojí za to vědět, že některé druhy mohou být konzumovány syrové. Podávané ve formě carpaccia, jako přísada do salátu, koktejlu nebo džusu se mohou stát dokonalou diverzifikací menu a skutečnou bombou nutričních hodnot. Která dýně bude nejlepší pro spotřebu bez tepelného zpracování? A je syrová dýně vůbec bezpečná pro naše zdraví?

Dýně je ovoce, nebo zelenina?

S přihlédnutím k různým přístupům se rozlišuje 14 až 22 druhů dýně. Jedlou částí rostliny jsou její plody. Z biologického hlediska se jedná o bobule, ale v kuchyni se s dýněmi obvykle zachází jako se zeleninou. Rekordní vzorky obří dýně mohou překročit hmotnost 1 tuny! Pro kulinářské a dekorativní účely se však používají mnohem menší exempláře.

Mohlo by vás zajímat:  Oblečení obalené zvířecími chlupy bude minulostí. Stačí do pračky přidat něco navíc
Zdroj obrázku: Freepik

Může být dýně konzumována bez tepelného zpracování?

Dva z mnoha druhů dýně používané českou kuchyní mohou být zařazeny do menu nejen po tepelném zpracování, ale také syrové. Mluvíme o máslové dýni a Hokkaido. Syrové jsou, stejně jako většina zeleniny a ovoce, nejcennější pro zdraví, protože jsou plné nutričních hodnot. Jemná, nasládlá dužina máslové dýně je ideální občerstvení a doplněk salátů. Může být konzumována sólo a v kombinaci se zeleninou jako alternativa mrkve. Nakrájejte ji na křupavé plátky, dužina máslové dýně připomíná mrkev. Chutná dobře podávaná se strouhaným jablkem, petrželkou, koriandrem nebo rukolou. Bude fungovat nejen ve formě salátů, ale také jako doplněk k džusům a koktejlům. Můžeme z ní snadno připravit carpaccio, jako je populární řepné carpaccio.

Mohlo by vás zajímat:  Kočky milují hlazení, dotyk kočičí srsti ale působí dobře i na člověka

Dýně Hokkaido

Podobné je to s dýní Hokkaido. Může být použita jak za studena, tak po tepelném zpracování. Vařená, pečená a smažená, může být podávána jako alternativa ke klasickým těstovinám, bramborovému pyré a hranolkům. Milovníci zeleninové kuchyně vytvářejí na jejím základě lahodné veganské kotlety, paštiky, pasty, dušené maso a kari. Stojí za to vědět, že slupka dýně hokkaido je jedlá. V syrové verzi bude dýně hokkaido skvělá jako přísada do džusů, koktejlů, salátů, stejně jako se stane hlavní složkou zeleninového carpaccia.

Zdroj: https://ourplantbasedworld.com/how-to-cook-with-pumpkin/