Šťavnatý kousek masa potěší každého gurmána. Naučte se ho připravit jako v michelinské restauraci

Připravit správně pořádný kus masa, to není nic složitého. Velmi ale záleží na tom, jak jste zdatní kuchaři, a také na tom, jak kvalitní máte maso. Rozhodně byste se při jeho nákupu měli vyhnout supermarketům a raději jít k řezníkovi, který bude o masu vědět všechno. Správná příprava se nesmí podcenit, protože jinak vznikne jídlo, které nebude chutné ani na pohled.

Jak udělat maso šťavnaté a křehké?

Je potřeba znát několik tipů, abyste měli jistotu, že maso uděláte na první dobrou. Jak jsme zmínili, je důležité kupovat maso kvalitní. Takové najdete pouze v řeznictví, kde se na maso specializují. Pokud nemáte možnost navštívit řezníka, při nákupu v supermarketu dbejte na to, aby v mase nebylo příliš mnoho vody. Bude nejspíše zmrazené a nebude čerstvé. Z takového masa lahodný pokrm rozhodně neuděláte.

Zkuste nakoupené maso naložit do marinády. Někdy bude stačit jen několik minut, ale chutné maso připravíte, pokud ho do marinády naložíte alespoň přes noc. Ráno tak vytáhnete maso, které bude ochucené přesně podle vašich představ, poté už bude jednoduché ho dokončit, protože ho stačí hodit na pánev nebo gril a za pár minut máte hotovo. Jestli máte maso, které je příliš tvrdé, můžete ho potřít alkoholem. Doba marinování bude záležet i na druhu nebo velikosti kousků masa.

Zdroj obrázku: Freepik

Maso máte naložené? Jak ho správně připravit?

Udělat správně maso není těžké. Jen je potřeba znát několik tipů, které vám jeho přípravu usnadní. Nejdříve si maso vyndejte z lednice, a to alespoň půl hodiny předtím, než ho budete vařit, péct nebo smažit. Marinádu můžete udělat například z bylinek, ty ale před smažením dejte pryč. Pokud maso vložíte na pár minut do trouby, budete mít jistotu, že si udrží šťávu uvnitř a bude šťavnaté.

K propečení masa zvolte pánev, která bude mít silnější dno. Ta teplo rozvede rovnoměrně a stejně tak bude upečené také maso. Tuk by měl být dostatečně rozehřátý a dávejte si pozor, ať nemáte hodně kousků masa na pánvi. Mnohem lepší je dávat je zvlášť. Udržujte stálou teplotu při pečení a nesmažte maso příliš rychle – snadno se vysuší navrchu, ale uvnitř zůstane syrové.

Zdroj: https://www.jamieoliver.com/features/how-to-cook-the-perfect-steak/