Šťáva z červené řepy nahradí předražené doplňky stravy. Pravidelné pití udrží bystrou mysl

Červená řepa je velmi opomíjená potravina. Přitom právě z červené řepy můžete připravit nejen skvělé saláty, ale také ji můžete naložit nebo upéct. Jak dostat z červené řepy to nejlepší a proč se vyplatí pít její šťávu? Díky látkám, které obsahuje, se budete těšit dobrému zdraví a cítit se mnohem lépe.

Půl litru šťávy denně a zlepšíte si krevní oběh

Krevní oběh je velmi důležitý. Díky pravidelnému pití šťávy z červené řepy se zlepší prokrvení, a tím pádem vám bude lépe fungovat především mozek. Můžete tak snadno předejít například demenci ve stáří. Řepa patří mezi listovou zeleninu, která obsahuje spoustu dusičnanů. Společně s dalšími potravinami (špenát, salát, celer nebo zelí) vám může velmi pomoci.

Bakterie v ústech se přeměňují na dusitany a tyto sloučeniny jsou velmi důležité v oblasti hypoxických tkání. Oxid dusnatý pak vzniká z dusitanů, zlepšuje průtok krve a díky tomu se budete cítit lépe. Budou se vám lépe prokrvovat nejen končetiny, ale také mozek, lépe se budete koncertovat a vaše pracovní výkony budou stoupat.

Zdroj obrázku: Freepik

V důsledku stáří se mohou objevit problémy

Dusičnany v potravinách mohou zlepšit krevní oběh hlavně lidem nad 70 let, kteří už nejen hůře vidí a slyší, ale paměť jim neslouží tolik jako dřív. Ukázalo se, že pití červené řepy se může projevit nejen na jejich myšlení, ale zlepší se okysličení i v jiných částech mozku. Zpomalí se rozvoj demence a lidé budou déle soběstační a budou si moci užívat života.

Některé oblasti mozku se v tomto věku stávají neokysličené, ale k tomu může pomoci právě červená řepa a další listová zelenina. Kromě toho obsahuje velké množství hořčíku i dalších látek, které pomohou mozku správně fungovat. Provedlo se již několik studií, které dokazují, že červená řepa dokáže s mozkem zázraky. Zkuste i vy postupně řepu zařadit do jídelníčku v jakékoli formě.

Zdroj: https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-brain-boosting-beverages