Sklenička dobrého vína může skončit katastrofou: s těmito potravinami ho nikdy nekombinujte

Je všeobecně známo, že alkohol tělu spíše škodí, než prospívá. Jestliže pijeme v rozumné míře, tak čas od času není na škodu si jej dopřát. Spousta z nás má ale konzumaci alkoholu spojenou s jídlem. Konkrétně v tomto článku se dočtete, jaké potraviny nejsou vhodné k pití vína.

Během večeře bývá v některých domácnostech tradicí sklenička nebo dvě vína. Už i při malém množství vína bylo zjištěno, že může mít negativní dopad na naši pohodu. Některé produkty navíc umocňují negativní účinky pití vína a v kombinaci s danými potravinami končí až tragicky.

S čím nekombinovat červené a bílé víno?

Červené víno má kovou chuť. Není vhodné konzumovat se sushi, protože obsah železa ve víně v kombinaci se syrovou rybou v sushi vytváří specifickou chuť. Pokrmy, které obsahují ocet, můžou znepříjemnit chuť. I když se k vínu hodí spousta sýrů, tak modrý sýr ne, jelikož má intenzivní, charakteristickou vůni a chuť. V neposlední řadě je vhodné vynechat chřest a brokolici. Obsahují totiž síru a chlorofyl a to s kovou chutí červeného vína nejde dohromady.

Mohlo by vás zajímat:  5 kroků k úspěšnému odvykání kouření: řekněte cigaretám konečně dost

Bílé víno je lehčí a jemnější než červené. Bílé bychom neměli kombinovat s dezerty, dorty a kořeněnými jídly. V případě podobného množství taninu, které obsahuje víno červené, je potřeba se vyvarovat výše zmíněných produktů.

Zdroj obrázku: Freepik

Energetické nápoje, slané potraviny a tučná jídla?

Máte rádi energetické nápoje? Všeobecně v kombinaci s alkoholem to není vhodná volba, i když mnoho lidí rádo pije energetické nápoje k alkoholu. Energetické nápoje s vysokým obsahem kofeinu v kombinaci s vysokoprocentním alkoholem, a ještě při únavě, podráždí tělo způsobem, který může vést k infarktu nebo tachykardii.

Mohlo by vás zajímat:  Cholesterol lze snížit i přirozenou cestou. Stačí si dát jednoduše něco dobrého na zub

Slané jídlo vyvolává nutkání častějšího popíjení, a ruku na srdce, málokdo pije doporučenou sklenici vody k vínu. To vše vede k více alkoholu v naší krvi a následným potížím spojeným s bolestí hlavy nebo žaludečními potížemi. A co teprve tučné jídlo s alkoholem? Nejhorší varianta, jak víno, tak i tučné jídlo jsou velkým zásahem na naše játra. Játra přitom vykonávají mnoho funkcí:

  • detoxikaci,
  • metabolismus,
  • filtraci,
  • ukládání.

Rozhodně nepijte alkohol, jestli užíváte léky

Nedoporučuje se vůbec zapíjet alkohol, pokud užíváte léky jako opioidy, sedativa a hypnotika, nesteroidní protizánětlivé léky, antikoagulancia, antibiotika, antifungální léky, chemoterapeutická činidla a perorální antidiabetika. Nejen tyto, ale i volně prodejné léky jako prášky na pálení žáhy nebo alergii mohou rovněž podráždit. Buďte tedy uvědomělí a pijte víno a alkohol s rozumem.

Zdroj: https://winefolly.com/wine-pairing/6-foods-dont-pair-wine/