Popularita chia semínek roste. Patří mezi nejsilnější superpotraviny, přesto nejsou bez rizika

V posledním desetiletí se chia semínka stala v oblasti zdravého životního stylu hitem. Tato malá semínka šalvěje se řadí mezi moderní superpotraviny a mezi nejzdravější produkty na světě. Odkud však pocházejí a proč jsou tak jedinečná? Vysvětlíme níže.

Aztécký poklad – Chia semena

Jedná se o semena šalvěje hispánské, která se přirozeně vyskytuje v horských oblastech Střední Ameriky. V dávných dobách byla chia semena základem stravy Aztéků a Mayů, kteří objevili jejich blahodárné účinky a nutriční hodnoty. Z chia semínek se vyráběla mouka, lisoval se olej, ale používala se i samostatně jako příloha k pokrmům.

Mohlo by vás zajímat:  Hudba dokáže vyvolat i dávno zapomenuté vzpomínky. Pro mozek je důležitým lékem

Teprve na konci 20. století začala přibližně 1 mm velká semínka dobývat svět. Následně je v roce 2009 Evropská unie označila jako potravinu, což mělo pozitivní efekt na distribuci mezi lidi a další výzkum blahodárnosti chia semínek. Od té doby popularita chia semen roste.

Zdroj obrázku: Freepik

Chia – Zdroj vitamínů a minerálů

Chia semínka jsou momentálně nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Malá semínka jich obsahují až třikrát více než maso z lososa obecného. Omega-3 mastné kyseliny aktivně bojují s hladinou cholesterolu v krvi a mají pozitivní účinky na celý kardiovaskulární systém. Navíc chia semena obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, zdravých tuků, kyseliny alfa-linoleové a vlákniny. Díky konzumaci chia semínek se do našeho těla dostane velké množství minerálů a vitamínů, mezi které patří draslík, vápník, sodík, železo, zinek, fosfor, hořčík, mangan a vitamíny A, C, E.

Mohlo by vás zajímat:  Konzumaci cukru lze v jídelníčku snížit zdravější alternativou

Využití chia semínek v kuchyni

Chia semínka jsou vhodná ke konzumaci, ale díky jejich velkému obsahu minerálů a vitamínů by se měla konzumovat s mírou. Denní dávka by neměla přesáhnout cca 15–20 gramů, což je ekvivalent asi tří čajových lžiček.

Jelikož je chuť semínek velmi jemná, v kuchyni mají široké využití a hodí se k většině jídel a dezertů. Ve vodě chia semínka bobtnají a tvoří gel, díky čemuž jsou více než vhodná k tvorbě dezertů, koktejlů a pudinků. Suchá je můžete přidat například do salátu, palačinek nebo čerstvě upečeného chleba.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/