Pečivo dokáže zvýšit glukózu bleskovou rychlostí. Je třeba umět si vybrat

Chleba patří mezi nejčastější pečivo a základní potraviny v domácnosti. Jenomže ne každý chléb je zdraví prospěšný pro náš organismus. O co se jedná? Především o jeho vliv na hladinu cukru v krvi. A co pro to udělat? Stačí sledovat jeho glykemický index. Podíváme se, po kterém chlebu raději sáhnout, abychom měli krevní cukr v normě.

Samozřejmě to neznamená, že bychom se měli vyvarovat potravin s vyšším GI, ale určitě je namístě je omezit. Mezi nejvhodnější patří celozrnné varianty pečiva, ty nejhorší hodnoty vykazují bagety.

Co je glykemický index?

Glykemický index je parametr, který udává informaci o tom, jak rychle stoupá hladina glukózy v krvi po konzumaci určitých potravin. Jestliže jídlo, které zkonzumujeme, způsobí nižší a méně rychlý nárůst glykémie po jídle, pak to znamená, že má nízký glykemický index (GI). Pokud vykazuje opačné hodnoty, jedná se o vyšší GI.

Zdroj obrázku: Freepik

Tyto hodnoty ovlivňují různé faktory. Čím více je produkt jemnější a více zpracovaný nebo déle tepelně upravovaný, tím je glykemický index vyšší. Glykemický index se dělí na 3 stupně:

  • nízký: GI menší než 50,
  • střední: GI 55–70,
  • vysoký: GI vyšší než 70.

Čemu je lepší se vyhnout

Podle těchto parametrů patří kváskový chléb k potravinám s nízkým GI. Stejně ty samé hodnoty obsahuje celozrnný chléb nebo celozrnná mouka. Je potřeba si dávat pozor na bagety, protože mají negativní vliv na hladinu cukru v krvi. Přídavky, jako sladký džem nebo čokoládové krémy, ovlivňují taky negativně hladinu cukru v krvi. Například kaiserky mají stejný GI jako pšeniční chléb, s hodnotou 70 patří do průměrného GI. Bagety mají už hodnotu 72, což je řadí na vysokou úroveň GI.

Mezi potraviny s nejnižším GI patří ovesný chléb s otrubami a pohankový chléb (GI 47). Celozrnné žito s GI 50 patří rovněž do nižší úrovně. Celozrnný žitný chléb (GI 58) a croissanty (GI 60) patří do střední úrovně.

Zdroj: https://www.tarladalal.com/glycemic-index-of-bread-219