Nenechte se zmást jeho nevábnou chutí. Jablečný ocet je hrdou součástí vyváženého jídelníčku

O účincích octa je všude plno informací, ale co opravdu víte o jablečném octě? Jablečný ocet není nijak chutný, ale disponuje obrovským bohatstvím živin, které přebijí jakékoliv chutě nebo vůni. Obsahuje aminokyseliny, pektiny, polyfenoly, kyselinu octovou, mléčnoucitrónovou. Dále je bohatý na vitamíny A, B, C, E a mnoho minerálů (sodík, draslík, vápník, křemík, hořčík, železo nebo fosfor). S čím vším tedy jablečný ocet pomůže? Pojďme se podívat.

O účincích jablečného octa už věděli v dávných dobách. Ve starověku tento elixír vychvaloval Hippokrates. Používal se v řecké, čínské, egyptské a římské medicíně. Sahalo se po něm při léčbě:

  • lymfatických uzlin a jater,
  • krevního oběhu,
  • pro posílení imunity,
  • pro obnovu vitality.

Jablečný ocet se vyznačuje příjemnou ovocnou vůní, kyselou chutíjantarově žlutou barvou. Hodí se jako přísada do mnoha pokrmů.

Zdroj obrázku: Freepik

Pektin zatočí s nemocí

Jablečný ocet obsahuje velké množství pektinu. Tento druh škrobu se přirozeně nachází v buněčných stěnách ovocezeleniny. Pektin patří k nejzdravějším látkám v octu. Pomáhá snížit cholesterol, upravuje trávicí procesy, posiluje krevní cévy, má protirakovinné vlastnosti, pomáhá udržet mládízabraňuje ateroskleróze či hypertenzi.

Proč tedy pít jablečný ocet?

Už výše zmíněné účinky jsou dostatečným důvodem, proč bychom měli jablečný ocet zařadit do našeho života. Jaké jsou další důvody? Pomáhá při bojinadváhou, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a pektin navozuje pocit sytosti. Konzumace octa se doporučuje lidem trpícím cukrovkouprediabetem.

Jablečný ocet kromě pozitivního vlivu na organismus můžete využít, i co se týče péče o pleť. Je totiž skvělým tonikem na obličej pro své protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Pokud jste doteď nepoužívali jablečný ocet, je nejvyšší čas to napravit.

Zdroj: https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/