Skoncujte s cukrem jednou provždy. Osladit si život jde mnohem zdravěji

Cukr je sladidlo, které bohužel škodí našemu zdraví. Hlavně ti, kteří chtějí zhubnout, se mu vyhýbají. Jenomže spousta lidí si nedokáže představit přípravu čaje či kávy bez cukru. Naštěstí existují i další způsoby, jak si osladit svůj oblíbený šálek kávy nebo čaje.

Podle statistik spotřeba cukru roste. Jeho nadbytek ve stravě může vést ke:

  • zvýšení cholesterolu v krvi,
  • rozvoji aterosklerózy a hypertenze,
  • abdominální obezitě a ztučnění jater,
  • cukrovce nebo infarktu.

Klasický cukr můžeme nahradit zdravějšími způsoby. Jaké to tedy jsou?

Sirup z hnědé rýže nebo manuka med

Sirup z hnědé rýže je náhražka rafinovaného cukru. Získáte ho vařením fermentované hnědé rýže. Můžete ho použít k pečení i vaření stejně jako jiné tekuté sladidlo. Je mírně sladký, ale rozhodně méně než běžný cukr. Pravidelnou konzumací rýžového sirupu snížíte riziko cukrovky, kožních onemocnění, hlavně kandidózy. Tento sirup je zdrojem draslíku, hořčíku, železa a vápníku.

Manuka med je dle mnohých nejzdravější na světě. Jeho přínosy jsou v posledních letech vyzdvihovány, zejména jeho antioxidační, protizánětlivéantibakteriální vlastnosti. Ne nadarmo se přezdívá přírodním antibiotikem. Obsahuje velké množství methylglyoxalu, který se nachází v nektaru květů manuky. Tyto květy rostou na medonosném keři manuka na Novém Zélandě.

Zdroj obrázku: Freepik

Datlový cukr a xylitol

Datlový cukr se získává z mletých datlí. Vyznačuje se sladkou karamelovou příchutí. Nedoporučuje se přidávat do horkých nápojů, jelikož se nerozpouští jako klasický cukr. Toto sladidlo se skvěle hodí pro pečení nebo ranní kaši. Datlový cukr je bohatý na vlákninu, obsahuje vitamíny A, B, C a díky tomu zajistí správné fungování trávicího systémustřev.

Xylitol je březový cukr. Doporučuje se lidem, již trpí cukrovkou, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Xylitol preventivně chrání před zubním kazem, zánětem dásní, paradentózou a nefermentuje v trávicím traktu, čímž brání vzniku mykóz, rozvoji kvasinek a plísní.

Stévie

Stévie je zdravější, přírodní náhražkou cukru. Vyrábí se z listů rostliny stévie, která roste v Jižní Americe. Její sladkost je umocněna vysokým obsahem steviol-glykosidů, takže vás může zmást její sladší chuť oproti bílému cukru. Zlepšuje imunitní systémsnižuje krevní tlak. Dále prospěje svými protizánětlivými, protiplísňovými, protirakovinnými vlastnostmi, a aby toho nebylo málo, pomáhá při potížích s průjmem.

Zdroj: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.603653/full, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-manuka-honey, https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, https://www.statista.com/statistics/249681/total-consumption-of-sugar-worldwide/, https://www.aplaceformom.com/caregiver-resources/articles/healthy-sugar-alternatives