Modrý nebo bílý, mák nesmí v české kuchyni chybět. Ve velkém množství ale uškodí

Makový koláč nebo makový závin, mákem posypané housky či jiné druhy pečiva patří mezi tuzemské stálice. Oblíbené pečivo chuťově dotváří zmíněný mák. V našich končinách se tradičně používá modrý mák, ale do povědomí se též dostává bílý, který má krémovou barvu a jemnou oříškovou chuť. Oba druhy jsou určené pro použití v gastronomii, odlišují se od máku opiového, ze kterého se vyrábí drogy, jako jsou opium a heroin. Jaké výhody mají oba druhy máku a proč mák konzumovat s velkou střídmostí?

Stovka různých druhů

Mák je známý po celém světě a existuje na stovku různých druhů, přičemž ne všechny jsou určené pro použití v kuchyni. Kontroverze vzbuzuje zejména jeden druh, jde o mák opiový, jehož makovice obsahují rozvětvenou síť mléčnic, právě jejich nařezáváním se ze zaschlého mléka získává opium. Tímto způsobem se získávaly drogy již ve starověku, v dnešní době se z opia vyrábí léky – sedativa a analgetika včetně morfinu a kodeinu. Zcela bez regulace je mák polní, který zdobí louky a kvete v pozdních jarních měsících. Tento druh se používá při výrobě kosmetiky. Pro potravinářské účely se používají nejčastěji mák modrý a mák bílý, který se dere do popředí pro svou jedinečnou chuť a zajímavý vzhled.

Mohlo by vás zajímat:  Klíště je vhodné vytáhnout jedním svislým tahem
Zdroj obrázku: Freepik

Modrý mák obsahuje cenné mastné kyseliny

Drobounká tmavá semínka jsou lahodná v dezertech a ve sladkém i slaném pečivu. Jsou jedinečná pro svou chuť, ale také pro obsah nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6 a v menší míře omega-3. Kromě toho obsahuje mák vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou A, D, E a K, k tomu antioxidanty, které posilují imunitu, zlepšují trávení a bojují proti stárnutí buněk. Pravidelná konzumace máku pomáhá odstraňovat z těla volné radikály a chrání před rozvojem rakoviny.

Bílý mák chutná po oříšcích

V minulosti byl známý jen modrý druh, ale v současnosti se na stoly dostává též pečivo, jako jsou croissanty, s bílým mákem. Bílá zrníčka upoutávají svým vzhledem, protože mají jemně krémové zabarvení, navíc chutnají jemně a sladce, mají oříškový nádech. Bílý mák je oblíbený též v asijských receptech, například v indické kuchyni. Bílý mák je zajímavým doplňkem do náplní dortů nebo do cukroví. V obou barevných variantách je však nutné myslet při konzumaci na střídmost, jedná se o kalorickou bombu, protože na 100 gramů obsahuje takřka 480 kcal.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/poppy-seeds-health-benefits