Metabolický věk určuje mnoho faktorů. Některé potraviny ho sníží a tělo znovu ožije

Strava má na zdraví člověka velice významný vliv. O tom nemůže být pochyb. Některé potraviny jsou zdravější než jiné a některé také mohou ovlivnit náš metabolický věk. Co je vlastně metabolický věk a jaké faktory na něj mají vliv?

Co je metabolický věk a co naznačuje?

Metabolický věk se často od skutečného věku člověka liší. Odráží to, v jakém stavu je naše tělo, a tím určuje jeho stáří. Metabolický věk souvisí s rychlostí změn, které v těle probíhají, a zjednodušeně řečeno se jedná o to, jak metabolismus dokáže přeměňovat živiny na energii. Závisí na metabolické kapacitě, obsahu svalové tkáně, tukové tkáně a vody v těle. Jestliže máme mnoho svalové tkáně a málo tělesného tuku, tělo dokáže spálit více kalorií, a tím bude náš metabolický věk nižší.

Mohlo by vás zajímat:  Kokosový olej působí blahodárně na pokožku, zklidňuje trávení a pečuje o mentální zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Bobule a červené papričky jsou pomocníci při snižování metabolického věku

Bobule jsou typem ovoce, které je bohaté na vitamíny A, C a skupiny B, železo, vápník a fosfor. Jedná se o látky nezbytné pro správný chod organismu a zlepšují metabolické procesy, a tím i náš metabolický věk. Červené papričky na druhou stranu obsahují látky zvané xanthofyly, které mají silné antioxidační vlastnosti, urychlují metabolismus a navíc zlepšují zrak. Papriky obsahují také velké množství vitamínu C, který hraje roli v ochraně před škodlivými účinky volných radikálů.

Mohlo by vás zajímat:  Pečivo dokáže zvýšit glukózu bleskovou rychlostí. Je třeba umět si vybrat

Konzumujte více jogurtů a ovesných vloček

Jogurty obsahují velké množství živých bakteriálních kultur mající příznivý vliv na organismus. Probiotika hrají důležitou roli ve fungování zažívacího systému a pomáhají z potravin získat maximum živin. Mléčné výrobky navíc organismu dodávají správné množství vápníku.

Oves velmi dobře snižuje náš metabolický věk a nejlepší je ho konzumovat po ránu, například ve formě výborné ovesné kaše. Poskytuje pocit sytosti a vláknina, obsažená v ovsu, napomáhá trávení a vstřebávání živin ve střevech. Ovesné vločky také pomáhají v boji proti špatnému cholesterolu a snižují jeho hladinu v v krvi.

Zdroj: https://www.thelifeco.com/en/blog/how-to-lower-your-metabolic-age-naturally/