Čištění komína bramborovými slupkami je jednoduché a efektivní. Kominíka už nebude nutné volat tak často

Věnovat čas čištění komína je důležité před zahájením topné sezóny. Nejen že působí dobře na topný systém, ale také umožňuje členům domácnosti klidně spát. Špatně vyčištěný komín totiž může ohrozit život nebo zdraví. Podívejte se, jak na to, aniž byste museli často volat kominíka a šplhat na střechu. Vyzkoušejte jednoduchý trik s běžnými bramborovými slupkami.

Proč je dobré vyčistit komín?

Pravidelné čištění komína umožňuje udržet jeho spolehlivost po delší dobu, což se promítá do správného fungování celého topného systému. Komín umožňuje vypouštění produktů vzniklých po spalování paliva do atmosféry ve formě kouře. Spolu s ním proniká komínem také dehet a saze, které se postupně usazují na stěny komína, čímž se výrazně zužuje průměr.

Frekvence čištění

Ventilační kanály čistíme jednou ročně nebo jednou za dva roky. Takzvané kouřovody, které se připojují ke kamnům na tuhá paliva, je vhodné čistit 4krát ročně, nejlépe každé tři měsíce. Kouřovody, které vypouštějí spaliny z pece na kapalné nebo plynné palivo, by se měly čistit minimálně 2krát ročně v intervalech šesti měsíců (nejlépe na podzim a na jaře).

Mohlo by vás zajímat:  Zeleninový salát může vydržet čerstvý až týden. Klíčem je přidat ingredience ve správný čas
Zdroj obrázku: Freepik

Bramborové slupky – způsob, jak vyčistit komín

Účinným způsobem, jak vyčistit komín, aniž byste museli vylézt na střechu, je spálit slupky z brambor. Je zajímavé, že tato tradiční metoda byla používána po generace a je považována za mimořádně účinnou. Je dobré mít na paměti, že domácí prostředky mohou pomoci, ale nikdy nenahradí generální čištění prováděné zkušeným kominíkem. Ačkoli jednou za čas stojí za to požádat o pomoc kominíka, pravidelné používání triku s bramborovými slupkami povede k tomu, že kominíka nebude nutné volat příliš často. Podívejte se, jak tuto metodu provést doma krok za krokem.

Postupné čištění komína slupkami

Vlhké bramborové slupky vyložte na plech nebo jiný rovný povrch. Snažte se je umístit mimo dosah malých dětí a domácích zvířat. Je důležité, aby byly mimo přímé sluneční světlo a mimo radiátory a jiné zdroje tepla. Nechte slupky brambor schnout po dobu 24 až 48 hodin, dokud vlhkost úplně nezmizí. Pouze zcela suché slupky budou správně hořet. Zapalte oheň v krbu a pak do něj opatrně hoďte dříve připravené slupky. Zbytky brambor začnou hořet a budou mít velkou výhřevnost. Tím také pomáhají vytlačit nahromaděné saze z komína. Díky tomu bude kouřovod čistší a spalovací procesy budou probíhat efektivněji.

Zdroj: https://fireplacegear.com/burning-potato-peels-in-fireplace/