Mrazení šetří potravinami i penězi. Ne všechny produkty do mrazáku však patří

Zmrazení potravin je velice častým způsobem, jak prodloužit jejich čerstvost. Mražené potraviny si zachovají svou chuť a vůni, aniž by ztratily nutriční hodnoty. Nic vám nebude bránit v požitku během konzumace jídla. Dejte ale pozor, ne všechny potraviny se mohou nechat zmrazit. Některé dokonce způsobí vážné potíže.

Zmrazování potravin má mnoho výhod, pomáhá nakládat moudře s potravinami, a to i s uvařenými. Ne všechny se ale dají zmrazit. Nezapomeňte také na to, že ty, které už jednou rozmrazíte, nemůžete nechat zmrazit podruhé.

Pozor na sycené nápoje a potraviny bohaté na vodu

Zmrazování sycených nápojů oxidem uhličitým může dopadnout katastrofálně. Nejen že nádoba může explodovat, ale dokonce může poškodit samotnou mrazničku. Navíc zmrazené nápoje ztrácí na chuti.

Potraviny s vysokým obsahem vody, jako je ovoce nebo zelenina (okurky, meloun, hlávkový salát nebo kiwi), mohou ztratit pevnost a svou strukturu. Voda v nich se mění na ledové krystalky, které způsobí praskání buněčných membrán.

Zdroj obrázku: Freepik

Mléčné výrobky a potraviny bohaté na škrob

Dejte si pozor na mrazení mléčných výrobků, jako jsou:

  • jogurt,
  • tvaroh,
  • majonéza.
Mohlo by vás zajímat:  Superpotravina za pár korun: červená řepa sníží tlak, uleví při nachlazení a pomůže zhubnout

U těchto produktů se po rozmrazení oddělují jednotlivé složky a mohou se stát vodnatými. Tvrdé sýry se pak stanou křehčími.

Dále si dávejte pozor na těstoviny, brambory nebo rýži. Tyto potraviny už nejsou vhodné ke konzumaci. Stávají se měkkými, kašovitými a mění texturu. Nezamrazujte nic, v čem jsou obsaženy.

Vejce nebo potraviny již jednou zmrazené

Ohledně vajec panují různé názory, ale je potřeba vědět, že skořápka může prasknout. Pokud se už rozhodneme pro zmrazení vajec, tak určitě syrová. Uvařená vejce po rozmrazení zgumovatí.

Jak už bylo výše zmíněno, je určitě nesmysl zmrazovat produkty, které byly už jednou zmrazeny a následně rozmrazeny. Jejich konzumace může vést k vážné otravě. Samotný proces zmrazení totiž mikroorganismy nezabije, pouze je uvede do klidového stavu. Po rozmrazení se množí velice rychle a potraviny ztrácí tak svou nutriční hodnotu a chuť. Po rozmrazení produktu jej můžeme tepelně zpracovat a znovu zmrazit, takto je to zcela bezpečné.

Zdroj: https://www.tomsguide.com/how-to/14-foods-that-you-should-never-put-in-the-freezer