Země odráží méně slunečního světla než dřív. Modrá planeta tmavne, klimatická katastrofa se blíží

Podle vědců v některých oblastech Země ubývá mraků, které odráží světlo. Země kvůli tomu tmavne, což může mít velmi negativní vliv na zdraví planety i naše životy. Globální oteplování je mnohem nebezpečnější, protože nad Tichým oceánem ubývá mraků a oceán se začíná ohřívat. Na první pohled se to nemusí zdát jako velký problém, ale ve skutečnosti to může mít katastrofální následky.

Země odráží o půl wattu méně světla než dříve

Za posledních 20 let se snížila odrazivost světla o půl wattu na metr čtvereční. Většina tohoto poklesu se přitom stala za poslední tři roky. Autor studie Philip Goode pracuje pro Technologický institut v New Jersey a sám řekl, že výzkumníky velmi překvapily údaje za poslední tři roky. Tato změna jim dělá obrovské starosti, protože může mít negativní vliv na globální oteplování.

Mohlo by vás zajímat:  Co kočka, to jiný páníček. Zjistěte, do které skupiny chovatelů koček patříte
Zdroj obrázku: Freepik

Slunce nesvítí méně, ale mraků ubývá

Na první pohled je jasné, že množství odráženého světla přímo souvisí s tím, kolik světla na Zemi dopadá. Slunce se samozřejmě každý den mění. Jeho jas je jiný díky erupcím a dalším změnám. Podle odborníků s tím ale nemají přirozené změny Slunce žádnou souvislost. Na druhou stranu naše Země se mění stejně jako Slunce. Bohužel tyto změny nejsou neškodné.

Údaje z projektu NASA Clouds and the Earth’s Radiant Energy System jsou důkazem toho, že se naše Země a hlavně oceány mění. Vědci zjistili, že nad Pacifikem za posledních několik let zmizelo množství mraků, které odrážejí světlo v nízkých výškách. Ve stejné oblasti došlo také ke zvýšení teploty oceánu.

Mohlo by vás zajímat:  Trend vegetariánství dostihl už i psí misky. K netradiční stravě se odborníci zatím staví skepticky

Co tmavnutí Země znamená?

Je to poměrně jednoduché. Když Země zachycuje více slunečního světla, dostává se více tepla do naší atmosféry. To přispívá k rychlejšímu globálnímu oteplování. Vědci doufali, že vyšší teplota Země způsobí, že bude na nebi více mraků. Bohužel se tak nestalo a vypadá to, že se to již nezmění. Větší množství mraků by přitom mohlo zpomalit oteplování a ochladit naši planetu.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/8540854_Changes_in_Earth's_Reflectance_over_the_Past_Two_Decades, https://news.agu.org/press-release/earth-is-dimming-due-to-climate-change/, https://climatekids.nasa.gov/ocean/, https://www.livescience.com/577-baffled-scientists-sunlight-reaching-earth.html, https://www.eenews.net/articles/earth-is-dimming-climate-change-could-make-it-worse/, https://metro.co.uk/2021/10/01/the-world-is-quite-literally-a-darker-place-than-it-used-to-be-15348764/