Dát jídlo do ledničky se může vymstít. Základní pravidla dodržuje málokdo

Lednička je nezbytným spotřebičem pro každou domácnost. Uchováme v ní potraviny, které by se jinak zkazily, nebo prodloužíme jejich trvanlivost. Každé místo v lednici je vyhrazené pro určité potraviny. Pokud nedodržíme správné skladování, může hrozit množení škodlivých mikroorganismů.

Dodržujte správnou čistotu uvnitř ledničky

Stejně jako u každého spotřebiče nebo věci je potřeba, aby zde byla provedena pravidelná údržba a čištění. Potraviny by se měly uchovávat ve vzduchotěsných nádobách. V případě nehody, jako je rozlitá tekutina, je potřeba ji co nejdříve vyčistit. Předejdeme tak budoucím potížím.

Mohlo by vás zajímat:  Šetřit doma energie je díky několika pravidlům snadné. Začněte s nimi ještě dnes

Kromě čistoty potřebujeme mít správně nastavenou teplotu uvnitř chladničky a mrazničky.

  • Chladnička – 5 °C nebo nižší,
  • Mraznička – -15 °C nebo nižší.

Pokud není dodržována stanovená teplota, hrozí rozvinutí a rozmnožení bakterií či plísní. Potraviny se poté rychleji zkazí a mohou způsobit potíže, dokonce i otravu jídlem.

Zdroj obrázku: Freepik

Co v žádném případě nedávat do chladničky?

Teplota dvířek ledničky mívá nejvyšší teplotu i kvůli častému otevírání dveří. Proto je nesmysl vkládat do nich potraviny, které vyžadují stabilní nízkou teplotu. Nejčastěji chybně uloženou potravinou ve dvířkách jsou vejce. Moc tomu nepomáhají ani samotní výrobci ledniček, když do dvířek vytvoří místo přímo pro vajíčka. Bohužel tento způsob úschovy nedoporučujeme z jednoduchého hlediska. Jde o výkyvy teplot, které jsou neustálým otevíráním ledničky v nerovnováze. Vajíčka jsou velice citlivá na výkyvy. Dalším produktem je mléko. Určitě se hodí do zadní části ledničky, prodloužíte mu tak trvanlivost.

Mohlo by vás zajímat:  Čištění komína bramborovými slupkami je jednoduché a efektivní. Kominíka už nebude nutné volat tak často

I když se to zdá nelogické, občas se najdou lidi, kteří jsou schopni vložit do této přihrádky syrové maso nebo mořské plody. Na to rovnou zapomeňte, pokud je vám vaše tělo milé, tyto potraviny určitě patří do spodní části chladničky nebo si je zamrazte, abyste předešli možnému zkažení.

Co tedy můžeme skladovat ve dveřích chladničky?

Jaké produkty můžeme uchovávat právě v tomto prostoru? Ty, které nejsou náchylné na výkyvy teplot a nevadí jim vyšší. Mezi ně patří třeba kečup, hořčice, rajčatový protlak, marmeláda, různé omáčky a také nápoje.

Zdroj: https://www.cbc.ca/stevenandchris/m_health/fresh-food-fridge-storage