Co říká barva moči o zdraví vašeho těla?

Barva moči je důležitým indikátorem vašeho zdraví. Mnoho lidí na to nemyslí, ale může vám říct skutečně hodně o vašem zdraví, stravě a úrovni hydratace. Některé barvy a odstíny jsou zcela v pořádku, zatímco jiné jsou atypické a vyžadují okamžitou konzultaci s lékařem. Z tohoto důvodu byste měli věnovat trochu pozornosti své moči, protože může ukazovat na možné změny ve vašem těle.

Běžné barvy, které vás nemusí trápit

Zcela průhledná a bezbarvá moč značí vysokou úroveň hydratace těla. V některých případech může být hydratace dokonce až příliš moc. Pamatujte, že nejlepší je asi osm až devět sklenic denně (2 litry). Při práci v horkém počasí samozřejmě potřebujete trochu více, ale měli byste si hlídat, kolik toho během dne vypijete. Ani jeden z extrémů pro vás není dobrý.

Mohlo by vás zajímat:  Když se muž nemůže vyspat, inspiruje se u žen. Za využití známých vůní v posteli se ale často stydí

Slámová a velmi světlá moč je zcela normální. Tento odstín znamená optimální úroveň hydratace a obvykle je známkou dobrého zdraví. Hodně žlutá moč je stále normální, zvláště v případě, že se jedná o první ranní moč. Ranní moč je obvykle tmavší než moč během dne nebo večer. Je to zcela běžné, protože se ve vás nahromadí během noci a vylučuje s její pomocí ze svého těla toxiny. Tmavě žlutá moč znamená dehydrataci a obvykle pomůže jen doplnit tekutiny.

Mohlo by vás zajímat:  Špenát je skvělý do smoothie i jako oblíbená příloha. Ne vždy je ale zdravý

Netradiční barvy moči

Oranžová je pravděpodobně signálem nedostatku vitamínu B, dehydratace, ale také to může být jednoduše reakce na vyšší konzumaci mrkve. Máte-li nažloutlé bělmo v kombinaci s oranžovou nebo tmavě hnědou močí, můžete to ovšem znamenat problémy s játry. Tmavá moč ovšem indikuje také problémy s ledvinami a může být signálem, že máte zánět ledvin a močového měchýře.

Červená moč vás nemusí znepokojovat, pokud máte ve svém jídelníčku červenou řepu, borůvky, ostružiny nebo doplňky s beta-karotenem. Pokud jste nic takového nejedli, může to znamenat problémy s močovými cestami, onemocnění jater nebo jiné abnormality. V takovém případě byste měli zajít k lékaři, ideálně se vzorkem moči.