Akné není problém jen mladistvých. Nejúčinnějším lékem je rapidní změna jídelníčku
Akné a kožní vyrážky bývají nejčastějším problémem u dospívajících, ale dermatologické potíže mohou souviset také s jídelníčkem, především nezdravým a plným jednoduchých cukrů, sacharidů nebo trans tuků. Může dieta zlepšit stav pleti a jakým potravinám je vhodné se vyhýbat?
Komplexní léčba akné
Akné je trápení mladistvých, ale také jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které se týká 80 procent náctiletých, u dospělých jím pak trpí asi pětina populace. Léčba by se neměla podceňovat, protože může dojít k trvalým následkům včetně zjizvení pokožky. Kromě adekvátní dermatologické léčby, která zahrnuje správnou péči o pleť, je nedílnou součástí i dohled nad každodenní stravou. Jak se stravovat při potížích s kožními vyrážkami a akné, jaké výrobky zcela vyřadit?
Dieta při akné a kožních potížích
Jsou potraviny, po jejichž konzumaci dojde okamžitě ke kožní reakci, která je odlišná u každého jednotlivce. Platí však, že rozvoj akné a pupínků souvisí s potravinami s vysokým glykemickým indexem, se sacharidy a s tuky. Naopak je vhodné zaměřit svůj jídelníček na výrobky s nízkým a vysokým glykemickým indexem, což jsou celozrnné výrobky a pečivo, hnědá rýže, ryby, sýřené sýry, zelenina vyjma brambor, dýně a vařené mrkve. Kromě toho se doporučuje zajistit vyšší příjem zinku, který zklidňuje záněty a harmonizuje mazové žlázy.
Při akné jsou vhodné potraviny obsahující:
- zinek (játra, ryby);
- vlákninu (ovesné vločky, celozrnné výrobky, jablka);
- vitamíny řady B (vejce, ořechy a různé druhy semínek);
- omega-3 mastné kyseliny (ryby);
- betakaroten (mrkev, paprika, petržel, špenát);
- vitamín A (mrkev, špenát, paprika, třešně, pomeranče);
- vitamín C (brokolice, červená paprika a jahody);
- vitamín E (ořechy, avokádo).
Nevhodné při akné jsou potraviny obsahující:
- transmastné kyseliny;
- pikantní koření;
- jednoduché cukry, sacharidy;
- přílišné množství soli, zvýrazňovačů chuti nebo konzervantů;
Kromě toho se nedoporučují potraviny s vysokým glykemickým indexem, což mohou být i banány, kakao, sladkosti nebo bílé pečivo, vařené brambory nebo mrkev a dýně. Produkci kožního mazu zvyšuje také kasein obsažený v kravském mléce.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322639#foods-to-avoid