Brambory lze upravit na nespočet způsobů. Přesto je někdy lepší je vynechat

Brambory patří k nejoblíbenějším složkám našeho jídelníčku. Lze je upéct, uvařit nebo připravit ve formě pyré. Velmi snadno se připravují a patří k levným položkám v obchodě. Vedle důležitých živin je ale potřeba myslet na možné zdravotní problémy. Kdo by se měl vyvarovat jejich konzumace a jaké mohou způsobit problémy?

Brambory a jejich látky

Brambory obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů. Mezi ně patří velké množství vitamínu C, B6, hořčíku, draslíku a fosforu. Dále obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro náš trávicí systém, pomáhá v boji s nadváhou a snižuje cholesterol.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek vitamínu D má vážné důsledky. Bezpečně ho prozradí nápadné příznaky

Aby bylo zachováno co nejvyšší množství prospěšných látek, je potřeba dodržet správnou přípravu:

  • vařené brambory (ztráta živin 20 %),
  • loupané a dušené brambory (ztráta živin 25 %),
  • oloupané a vařené brambory (ztráta živin 50 %),
  • smažené (ztráta živin 45 %).

Smažené varianty je nejlepší vynechat, protože obsahují hodně tuků, umělých přísad a málo živin.

Zdroj obrázku: Freepik

Způsobují zažívací potíže

Brambory obsahují solanin – glykoalkaloid, který se nachází v nezralých hlízách brambor. Jeho konzumace může způsobit průjem či zvracení. Vysoký obsah škrobu může způsobit plynatost a zažívací potíže. Zranitelní jsou lidé s citlivým zažívacím traktem.

Mohlo by vás zajímat:  Vysoké teploty jsou pro tělo vždy zátěž. Vážným následkům zabrání nejen pitný režim

Kdo by se měl vyvarovat konzumace brambor?

Brambory mají vysoký glykemicky index. Nejvyšší GI mají čerstvě uvařené, oloupané a šťouchané brambory nebo kaše. Vysoký GI mají i hranolky či lupínky. Nejnižší GI hodnotu mají mladé brambory připravené v paře nebo v sáčku (GI 65–78). Konzumaci brambor by se měli vyhnout diabetici kvůli cukru a následnému zvýšení glukózy v krvi.

Lidé s nadváhou by se měli vyvarovat konzumace brambor. Po konzumaci brambor můžeme pociťovat dříve hlad a nutkání znovu se najíst, protože i když stoupá rychle hladina cukru v krvi, tak stejně rychle zase klesne. Za zmínku ale stojí fakt, že tato potravina je nízkokalorická. Na 100 gramů váhy připadá pouze 73 kcal.

 Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-reasons-why-they-say-potatoes-are-bad-for-you-1774673