Nízké teploty ovlivňují negativně výkon a životnost notebooku

S příchodem zimy netrpíme pouze my, ale hlavně elektronika. Elektronika je hodně citlivá na extrémní teploty. Chladné, až extrémně chladné počasí může vážně poškodit notebook. Notebooky nejlépe fungují v rozmezí teplot 10-35 °C. Provoz notebooku při nižších teplotách, než je výše zmíněné rozmezí je rizikové. Poškození se týká především klávesnice, baterie, základní desky a LCD obrazovky.

Dopad počasí na zařízení

Skladování nebo používání notebooku venku během chladného počasí může zničit zařízení. Pokud se v komoře klávesnice shromažďuje vlhkost, může deska s klávesami zamrznout. Dalším náchylnou částí notebooku je baterie. Ta v chladu rychle ztrácí energii a může se výrazně zkrátit samotná životnost. Zmrzlý notebook vytváří vlhkost, když je přenesen do teplého prostředí. Nashromážděná vlhkost může způsobit zkrat v procesorech a dalších vnitřních komponentech. V extrémních podmínkách můžete přijít také o pevný disk, když zamrzne. To má za následek ztrátu dat. LCD obrazovka notebooku obsahuje kapalinu, která je náchylná na zmrznutí. Při špatné manipulaci hrozí rozbití.

Mohlo by vás zajímat:  Poškozený kabel může způsobit zkrat i požár
cropped-image-businessman-eyeglasses-sitting-by-table-cafe-using-laptop-computer
Zdroj obrázku: Freepik

Nepodceňte odolnost

Pro práci v chladném je vhodný odolný notebook. Odolné notebooky byly testovány a zrekonstruovány tak, aby vydržely v nepříznivých podmínkách. Ačkoli si připlatíte, tak ve výsledku se vám tato investice opravdu vyplatí. V případě, že potřebujete s notebookem cestovat automobilem nebo jiným prostředkem, tak jej přepravujte v termo tašce. Rozhodně neponechávejte notebook v automobilu, jakmile ukončíte řízení. Teplota v automobilu velmi rychle klesá, hrozí tak zamrznutí zařízení.

Pamatujte

Jakmile přijdete z mrazivého počasí do teplé místnosti, vyvarujte se použití notebooku. Dejte mu nejméně hodinu, aby měl šanci se aklimatizovat. Stalo se vám, že jste omylem nebo z jiného důvodu nechali notebook napospas chladnému prostředí? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Pokud vyloženě notebook nebyl ponechán v extrémních podmínkách, tak jej přesuňte do místnosti, kde je pokojová teplota. Nechte ho alespoň 24 hodin temperovat. Uspěchání může mít fatální dopad na prosáknutí vlhkosti dovnitř základní desky a dalších komponentů.

Zdroj: https://discover.centurylink.com/cold-weather-tips-how-to-protect-your-laptop-in-cold-weather.html