Pražské galerie zvou na současné umění i historické skvosty

Září je pro milovníky umění zvláštním měsícem. Praha, srdce České republiky, ožívá výstavami, které přitahují návštěvníky z celého světa. Toto historické město, proslavené svým bohatým kulturním dědictvím, se stává epicentrem umění a inspirace. Ať už máte rádi klasiku, moderní umění, nebo něco mezi tím, tento měsíc má pro každého něco. Představujeme vám tři nejzajímavější výstavy, které byste si neměli nechat ujít.

Na vlně EXPRESE: Expresionismus v srdci Prahy

V Galerii Toyen v Praze 3 otevřela své dveře výstava s názvem „Na vlně EXPRESE“. Od 1. do 30. září 2023 můžete obdivovat umělecká díla, jež mapují expresionismus a jeho vliv na současné umění. Ponořte se do hlubokých emocí, barevných kontrastů a silných linií, které definují tento umělecký směr. Na výstavě uvidíte díla takových umělců, jako je Emil Nolde, Oskar Kokoschka nebo Egon Schiele. Zjistíte, jak expresionismus ovlivnil české umělce, jako byli Toyen, František Kupka nebo Josef Šíma.

Mohlo by vás zajímat:  Film v kině, nebo doma: zážitek může být obojí
Zdroj obrázku: Freepik

Současné české umění: Jiří Andrle, Martin Šárovec

V Galerii MIRO v kostele sv. Rocha v Praze 1 se koná výstava současného českého umění, která představuje dva zajímavé a rozmanité umělce – Jiřího Anderleho a Martina Šárovce. Od 10. července do 30. září 2023 můžete obdivovat jejich originální a inovativní díla, která reflektují současnou společnost, kulturu a identitu. Zjistěte, jak Andrle a Šárovec pracují s různými médii, materiály a technikami, aby vytvořili své osobité a expresivní umělecké jazyky. Nechte se zaujmout jejich názory, postoji a emocemi, které sdílejí prostřednictvím svých děl.

Mohlo by vás zajímat:  Gastronomické festivaly lákají na kulinářský zážitek všeho druhu

Miroslav Páral: Oslava českého umění v srdci Prahy

Poklonu legendě českého umění, Miroslavu Páralovi, můžete vzdát v České Galerii Moderního Umění v Praze 1. „Nedokončená výstava“ trvá od 16. června do 30. září 2023 a představuje klíčová díla tohoto významného českého malíře a sochaře. Ponořte se do světa jeho vizí a objevte, proč je Páral považován za jednoho z nejvýznamnějších umělců své generace. Obdivujte jeho mistrovskou práci s barvou, světlem a prostorovostí. Poznejte jeho inspirace z přírody, hudby a filozofie.

Zdroj: https://www.expats.cz/czech-news/article/surrounded-by-art-guide-to-events-coming-to-prague-in-the-fall-of-2023