Sýr nabídne víc než lahodnou chuť. Jeho přínos pro zdraví většina lidí podceňuje

Sýr je rozhodně jednou ze surovin, kterou mnoho z nás miluje a hodně si jí dopřává. Na druhou stranu spousta lidí ho nejí vůbec anebo se spoléhá pouze na jeden druh sýru. Pravděpodobně ho jíte, aniž byste ve skutečnosti věděli, co může přinést do vašeho těla a jak může přispět vašemu zdraví. Dnes se podíváme, proč by sýr neměl chybět na vašem stole a co všechno vám může přinést.

Skvělý zdroj vápníku a dalších látek

Mnoho z nás si s radostí užívá skvělé chuti jakéhokoli druhu sýru. Pravý žlutý sýr je lahodný a velmi zdravý. Ve skutečnosti má nejvíce vápníku, který posílí vaše kosti, zuby a nehty. Čtyři plátky tohoto typu sýru pokryjí denní potřebu vápníku pro dospělého jedince. Kromě toho ale sýr obsahuje také mnoho dalších složek, které jsou důležité pro zdraví, jako bílkoviny, tuky, fosfor, železo nebo vitamíny. Vyplatí se vám, když ho budete jíst během celého roku, zejména během zimy. Proč?

Mohlo by vás zajímat:  Cukrovku prozradí i méně nápadné příznaky. Náhlé změny v ústech jsou jedním z prvních varování
Zdroj obrázku: Freepik

Sýry jsou pro tělo velmi přínosné

Sýry obsahují vitamíny A, B a D, zinek nebo měď. Tyto látky jsou odpovědné za správné fungování imunitního, nervového a svalového systému. Rozhodně byste je neměli ve svém jídelníčku vynechávat. Stejně jako u ostatních potravin musíte myslet na ideální množství a vyváženou stravu. Rozhodně nejde o to, abyste jedli obrovské množství sýru, protože to pro vás nebude dobré. Stejně tak byste ho ale neměli ani kompletně odstranit ze své stravy.

Mohlo by vás zajímat:  Nastartujte svou imunitu před dlouhou zimou. Do lékárny přitom nemusíte vůbec chodit

Sýry jsou také skvělým zdrojem tryptofanu. Jde o složku, která podporuje sekreci serotoninu (hormonu štěstí). Díky tomu se budete cítit nejen plní, ale také šťastní. Zrající sýr pomůže uklidnit nervy, zmírnit bolesti hlavy a celkově vás zklidní. To je velmi důležité zejména na podzim a během zimy, kdy jsou dny krátké a máme jen velmi málo slunečního svitu během dne. V sýru se navíc vyskytují složky, které stimulují práci mozku a podporují paměť a koncentraci.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/299147