7 nezdravých návyků, které vedou k rakovině: alkohol není jediný viník

Znečištěné životní prostředí, špatné ovzduší a zamořené vody jsou faktory vedoucí k rozvoji různých onkologických onemocnění. A nejen to, roli hraje chronický stres, různé zlozvyky, jako kouření nebo pití alkoholu, ale také potraviny, které lidé pravidelně konzumují. Čemu je dobré se vyhnout a jaké potraviny vyřadit z jídelníčku, aby rakovina neměla šanci?

1.    Kouření

Podle odborníků je 30 procent úmrtí na rakovinu spojených s kouřením, u rakoviny plic jsou cigarety příčinou dokonce z 80 procent, obdobně přispívají ke vzniku rakoviny hrtanu, úst, jícnu, jater, žaludku nebo močových cest. Škodlivé je rovněž pasivní kouření, protože cigaretový kouř obsahuje přes 100 známých karcinogenů, dalších 900 látek je pak potenciálně karcinogenních.

Mohlo by vás zajímat:  Konzumaci cukru lze v jídelníčku snížit zdravější alternativou

2.    Pití alkoholu

Pravidelné pití alkoholu způsobuje rakovinu ze 2 až 4 procent, protože alkohol je toxickou látkou zejména pro játra. K tomu se po požití alkoholu zvyšuje hladina estrogenů, čímž dochází k rozvoji rakoviny prsu. Při každodenní konzumaci skleničky vína se zvyšuje u žen riziko tohoto onemocnění až o 10 procent.

3.    Nadužívání soli

Proč namísto soli raději používat bylinky? Sůl má vliv na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, ale přispívá rovněž k rozvoji nádorových onemocnění, u rakoviny žaludku je sůl důvodem u jednoho případu ze čtyř. Nesmí se zapomínat ani na to, že sůl se používá jako konzervant a je častou přísadou v průmyslově zpracovaných potravinách včetně sladkostí. Lékaři před množstvím soli ve stravě varují a doporučují kořenit chuťově výraznými bylinkami.

Mohlo by vás zajímat:  Fenykl zamezí trávicím obtížím, nadýmání i bolestem
Zdroj obrázku: Freepik

4.    Vysoce zpracované potraviny

Průmyslově zpracované výrobky jsou přesolené, ale obsahují rovněž přidané chemické látky a dochucovadla, zvýrazňovače chuti nebo barviva, které patří mezi karcinogenní látky. Dalším rizikovým prvkem je glukózo-fruktózový sirup, který způsobuje záněty a rozvíjí rakovinné buňky v těle.

5.    Rychlé občerstvení

Pokrmy z restaurací rychlého občerstvení jsou návykové a obsahují tuky, cukry a jsou obdobně jako vysoce zpracované výrobky plné karcinogenních látek. Mezi nebezpečné sloučeniny patří akrylamid, který vzniká při tepelném zpracování (smažení, fritování, grilování, pečení) výrobků obsahujících škrob, což jsou hranolky, bramborové lupínky i cukrovinky.

Mohlo by vás zajímat:  Jídlo ve špatnou hodinu zkracuje život. Nejnovější studie přinesla znepokojivá čísla

6.    Červené maso a masné výrobky

Žádná vláknina a horší stravitelnost řadí červené maso a masné výrobky mezi karcinogenní potraviny. Tento druh masa je důvodem pro vznik zánětů v těle a pro rozvoj buněčných novotvarů, způsobuje rakovinu žaludku a slinivky.

7.    Jednoduché cukry

Říká se mu bílý zabiják kvůli obezitě, ale je potravou též pro rakovinné buňky a tvoří jim ideální prostředí. Škodlivé jsou zejména jednoduché cukry, které potřebují patologické buňky ke svému růstu, proto je pro zdraví nutné se těmto sacharidům vyhnout.

Zdroj: https://www.aetnainternational.com/en/about-us/explore/fit-for-duty-corporate-wellness/cancer-causing-foods-cancer-fighting-foods.html