Zamrazování potravin předejde plýtvání, vhodné je řídit se několika pravidly

Nakoupili jste nebo navařili do zásoby? V tom případě budou nadbytky nejspíše putovat do mrazáku. K jejich zabalení si pořiďte plastové boxy, ideálně takové, z nichž se dá vysát vzduch, a potraviny ve vakuu tak mnohem déle vydrží, případně využijte plastové sáčky, ze kterých také odstraníte vzduch a sepnete je umělohmotným kolíčkem.

Stačí jenom ohřát

Zamrazování má svoje pravidla. Aby potraviny vydržely dlouho v maximální kvalitě, musíte se jimi řídit. Leckdo ani neví, co může zmrazit. Obvykle mrazíme maso, ryby, hotová jídla, zeleninu i ovoce. Výhodné je vařit do zásoby. Když nebudete mít čas běhat kolem plotny, stačí jenom vytáhnout z mrazáku nádobu s hotovým jídlem a v mikrovlnné troubě pokrm ohřát.

Mohlo by vás zajímat:  Všude chemie nestačí: o dokonale čisté nádobí plné lesku se postarají domácí prostředky
Zdroj obrázku: Freepik

Jídlo si vždy rozporcujte

Mrazíte-li větší množství hotového jídla nebo velký kus masa či hromadu ovoce nebo zeleniny, rozdělte si vše předem na porce do sáčků či menších nádob. Předejdete tak situaci, že byste museli zbytečně rozmrazovat hodně jídla. Zároveň tím vyřešíte jeden velký problém, protože potraviny, které rozmrazíte, už zpátky do mrazáku nepatří. Vždy tak budete rozmrazovat přesně tolik jídla, kolik sníte. Sáčky a nádoby s jídlem popisujte pomocí samolepek a voděodolných fixů. Připojte datum, ať máte přehled, protože třeba maso vydrží asi 3 měsíce, hotové jídlo o měsíc déle a dezert i 6 měsíců.

Mohlo by vás zajímat:  Správně skladované pečivo vydrží déle čerstvé, nevadí mu ani mrazák

Zelenina blanšírovaná, bylinky v ledu

Jak nejúčinněji uchovat vitamíny v zamrazované zelenině? Osvědčuje se blanšírování, při kterém zeleninu několik minut ponecháme ve vroucí vodě. Touto úpravou zachováme maximum vitamínů. Bylinky je dobré mrazit s vodou nebo vývarem ve formičkách na led. Při ukládání jídla do mrazáku pamatujte na to, aby se k sobě nepřilepilo a následně k sobě nepřimrzlo. Nechte mezi ním dost prostoru. Zároveň podobná jídla dávejte do stejného šuplíku, maso k masu, zeleninu k zelenině.

Zdroj: https://www.safefood.net/food-storage/freezing