Tajná ingredience dodá marinovanému masu tu správnou chuť. Letní grilování může začít

Marinování masa je v kuchyni pokládáno za základní znalost. Nicméně některé marinády jsou lepší než jiné. Často za to může jedna „kouzelná“ přísada, která dodá masu tu správnou konzistenci a chuť. Která to je?

Proč se marinování provádí?

Marinování masa je proces, při němž se maso před dalším zpracováním nakládá do směsi koření, oleje, octa či vína. Takové omáčce se pak říká marináda a maso z ní vstřebá určité chutě a vůně. Díky marinádě také připravované maso zkřehne a stane se šťavnatější, zatímco na povrchu bude křupavé. Vše závisí na správně použitých ingrediencí. Bylinky a koření v marinádě také závisí na mase, které chceme marinovat. Marinády pro vepřové maso obsahují často majoránku, tymián se vyplatí přidat k drůbežímu masu a na hovězí zase estragon.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně marinovat maso?

Před marinováním je třeba maso omýt. Následně si v misce připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Maso by mělo být zcela ponořeno v marinádě, aby došlo k řádnému vstřebání. Naložené maso přikryjeme a vložíme do lednice. Ideálně by maso mělo být v lednici přes noc, nebo alespoň několik hodin. Délka marinování závisí na druhu masa, ale i na tloušťce jednotlivých plátků. Tlustší plátky je dobré napíchat nebo nakrájet, aby se marináda vstřebala hlouběji do masa a chuť byla jasnější.

Mohlo by vás zajímat:  Tanec v člověku způsobí velké změny. Zlepší paměť, koordinaci i náladu

Jedlá soda – klíč k šťavnatosti

Tou „kouzelnou“ přísadou je právě jedlá soda. Často se objevuje v receptech a dokáže zastoupit prášek do pečiva. Nicméně jedlá soda je dobrá i při přípravě masa. Díky sodě vzniká na povrchu během pečení a grilování křupavá krusta, zatímco uvnitř je maso šťavnaté a křehké. Nejjednodušší je přidat půl lžičky jedlé sody do marinády. Přídavek jedlé sody navíc zabrání připalování a díky tomu budete servírovat to nejlepší maso.

Zdroj: https://www.iforgotitswednesday.com/can-you-add-baking-soda-to-marinade/