Snídaně dělá den. Aby byl podařený, je třeba ho začít s něčím skutečně dobrým
Správná zdravá snídaně dělá den. Není nic lepšího než si dopřát kvalitní a energetickou snídani. Důležité je, aby snídaně obsahovala cereálie, bílkoviny, kvalitní tuky a ovoce. Jaké patří k těm nejlepším? To se dočtete dále.
Pokud ovšem patříte k lidem, kteří neradi snídají, tak zkuste sáhnout po šálku kávy. Kofein vás zkoncentruje, sníží únavu a zlepší výkon. Kromě toho vám pomůže i zhubnout. Nebo můžete zkusit čaj, třeba zelený, ten vás nakopne po ránu podobně a navíc s antioxidačními účinky.
Obilniny
Pro velkou část lidí je chléb základní složkou snídaně. Pozor ale! Je potřeba si uvědomit, že nestačí jen obyčejný bílý či slazený chléb, který obsahuje jednoduché cukry. Nejlepší volbou je celozrnný nebo grahamový chléb.
Další kvalitní obilninou jsou ovesné a ječné vločky. Zvyšují pocit sytosti a oddalují tak pocit hladu. Vyhněte se konzumaci čokoládových nebo kukuřičných vloček. Tyto vločky jsou skvělým zdrojem:
- komplexních sacharidů,
- mnoha minerálů,
- dostatku vlákniny,
- vitamínu B.

Vejce
Vejce patří k nejoblíbenějším potravinám, které si můžete nachystat ke snídani. Nabízí mnoho variant, jak si je připravit. Od vajíček naměkko, na hniličku či natvrdo až po míchaná či omeletu. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Žloutky jsou bohaté na lutein a zeaxantin, což jsou antioxidanty, které jsou prevencí proti očním onemocněním, jako je šedý zákal.
V kombinaci s výše zmíněným pečivem jsou vajíčka ideální snídaní pro dokonalé zahájení dne.
Ovoce a další
Ovoce je vynikajícím zdrojem vlákniny, která snižuje rychlost, jakou tělo vstřebává cukry, což mu dodává energii. Vysoký obsah vlákniny a vody dopřeje pocit plnosti. A dále snižuje riziko srdečních a duševních onemocnění.
Libové maso a ryby bychom neměli opomenout. Ořechy a semínka doplní chybějící složky, k tomu přidejte zdravé tuky, jako je avokádo a klasické máslo (ne margarín).
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning#TOC_TITLE_HDR_3