Sladké plody jahod jsou jen pro vyvolené. Mnoho lidí je nemůže ani ochutnat

Každý rok se nemůžeme dočkat, až se záhony zaplní jahodovou vůní. Jsou ovšem mezi námi lidé, kteří si toto velice oblíbené a chutné ovoce nemohou dopřát. I přes velmi zdravé vlastnosti není určeno bohužel pro všechny. Kdo by se měl jahodám vyhnout?

Jahody obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Jsou bohaté na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém a utěsňuje cévy. Draslík reguluje práci nervového a svalového systému. Přes tento výčet vlastností bohužel existují lidé, již nemohou využít těchto prospěšných látek. Některé složky mohou vyvolat alergickou reakci a mohou mít negativní vliv na trávicí systém. Měli bychom mít na paměti, že v kombinaci s užíváním některých léků se mohou objevit negativní účinky.

Betablokátory a alergie

Lidé, již užívají léky pro léčbu srdeční arytmie, glaukomu či arteriální hypertenze, by se měli vyhýbat konzumaci jahod, protože obsahují draslík. Zvýšená hladina draslíku může vést k srdečním potížím.

Zdroj obrázku: Freepik

Problémy po snězení jahod se můžou objevit u lidí, kteří jsou alergičtí na salicyláty. Mezi příznaky patří:

  • alergická rýma,
  • vyrážka,
  • astmatický záchvat,
  • anafylaktický šok.

Těhotné ženy by se měly rovněž vyvarovat konzumace jahod právě kvůli salicylátům. Mohly by vyvolat alergickou reakci u dítěte.

Pesticidy a trávicí systém

V dnešní době se hojně využívají pesticidy. Slouží především k ochraně plodů před škůdci a chorobami. Bohužel vůči nám to má opačný efekt. Přispívají k rozvoji rakoviny a neurologických onemocnění. Způsobují neplodnost a mají negativní vliv na vývoj plodu.

Jahody se nedoporučují těm, co trpí střevními onemocněními (syndrom dráždivého tračníku a ulcerózní kolitida). Semena v ovoci mohou podráždit střevní sliznici, což má za následek nepříjemné bolesti břicha a průjem.

Zdroj: https://www.eatthis.com/secret-side-effects-eating-strawberries/