Histaminová intolerance s jídelníčkem zamává. Dieta v etapách pomůže nastavit správnou stravu

O nesnášenlivosti histaminu se v současnosti moc nemluví, existuje však podezření, že jde o velmi častý problém. Odhaduje se, že ho má jedno procento společnosti. Jeho nadměrná konzumace však může škodit i lidem, kteří nemají alergii. Pokud se u vás vyskytnou příznaky intolerance, doporučuje se antihistaminová strava.

Zásady antihistaminové diety

Antihistaminová dieta je strava, během které se musíte vzdát mnoha populárních výrobků, které většina lidí konzumuje prakticky každý den. Je rozdělena do několika etap. První trvá maximálně 4 týdny a ze stravy se vyloučí všechny výrobky obsahující velké množství histaminu. Po této době začíná druhé období, během kterého se postupně zavádějí dotčené výrobky, aby se zjistilo, jak na ně bude tělo reagovat.

Mohlo by vás zajímat:  Používání telefonu způsobuje problémy se zuby. Výsledky průzkumu přináší znepokojivá čísla

Nejlepší je to dělat jeden po druhém, to znamená implementovat jeden produkt denně. Máte-li jakékoli problémy se žaludkem, můžete si být jistí, který produkt je způsobil. Za zmínku stojí i zaznamenání vlastních pozorování v zápisníku, abyste se k nim mohli později vrátit při diskusi o výsledcích diety s lékařem.

Zdroj obrázku: Freepik

Výrobky, které musíte vyloučit

Velké množství histaminu se nachází v mnoha populárních potravinářských výrobcích. Jde především o fermentované, dozrávající výrobky, například sýry, uzeniny, konzervy a zpracované ryby a zelenina. Podle zásad antihistaminové stravy během prvních 4 týdnů jejího trvání by měly být zcela vyloučeny chléb a jiné výrobky obsahující kvasinky, dozrávající sýr, kakao, čokoláda, ořechy, syrová šunka a alkohol.

Mohlo by vás zajímat:  Trávicí obtíže mohou zmizet jednou provždy. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel

V menu však můžou být zařazeny brambory, rýže, kukuřice, quinoa, oves, ovesné vločky, vejce, tvarohový sýr, podmáslí, tvaroh, mléko, jogurt, čerstvé nebo mražené maso a ryby. Z ovoce můžete bezpečně konzumovat jablka, bobule, třešně, rybíz, meruňky, broskve, mango, meloun. Ze zeleniny zařaďte do jídelníčku cuketu, mrkev, karfiol, zelí, řepu, cibuli, dýni, ředkvičky, okurky, česnek, pórek, kukuřici, chřest.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/histamine-intolerance-1324016