Rozpustná, nebo mletá: příprava kávy je pro výsledný nápoj zásadní

Každý den se po celém světě vypijí více než 2 miliardy šálků kávy a téměř 80 procent lidí pije během dne alespoň jednu kávu. Někteří dávají přednost rozpustné kávě, jiní pijí silnou černou kávu připravenou z mletých zrn. Mezi těmito kávami je značný rozdíl, podívejme se na to blíže.

Káva jako luxus

V Evropě se káva objevila až v 17. století ve velmi malém množství, a proto se považovala za luxusní komoditu. Káva se většinou dovážela nekvalitní a bývaly to často jen napodobeniny. Dnes si můžeme vychutnat chuť a aroma dobré kávy, stačí jít na blízký trh, ale pořád musíme platit za kvalitní kávu. Na pultech obchodů najdeme granulovanou kávu pro přípravu doma, mletou kávu a rozpustnou kávu.

Mohlo by vás zajímat:  Revoluce ve vzdělávání: Využijte výhod LMS systémů

Káva obsahuje kofein a jeho denní dávka by neměla překročit 300 mg za den. Pokud konzumujeme více než 500 mg, mohou se vyskytnout nežádoucí účinky, jako je bolest břicha, bušení srdce, průjem a zvracení. Konzumace mírného množství kávy má pozitivní vliv na lidské tělo a vědci dokázali, že nejen podporuje kardiovaskulární systém, ale také chrání před neurologickými chorobami, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo jiná demence.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozdíl mezi kávami

Zalívaná káva je produkt získaný z mletých kávových zrn, která během výroby nepodléhají dalšímu zpracování. Namletý prášek se připravuje k vaření a poté k pití. Takto připravená káva však může zvýšit riziko aterosklerózy, protože její sloučeniny podporují depozici cholesterolu v arteriích. Hodně pomůže vaření kávy v tlakovém kávovaru, koupě v kavárně je ideální volbou.

Mohlo by vás zajímat:  Vanilka uklidní a uleví při řadě obtíží. Patří mezi nejoblíbenější přírodní afrodiziaka

Turecká káva bude pro gurmány jistě lepší volbou, protože čerstvě mletá a vařená má intenzivnější vůni a silnější chuť. Zalévaná káva má vyšší obsah kofeinu, protože v jednom šálku uvařené kávy je až 140 mg. Rozpustná káva je výsledkem delšího výrobního procesu, protože kávová zrna se suší nebo lyofilizují. Potom se praží, pomelou a omyjí horkou vodou pod tlakem. Získaná tekutina se čistí, filtruje a suší. Po odpaření vody zůstane suchý prášek známý jako instantní káva. Táto káva je lepší na trávení, ale obsahuje menší množství kofeinu. Také ale může být její původ častokrát pochybný.

Zdroj: https://www.hotelchocolat.com/uk/blog/coffee/instant-coffee-vs-ground-coffee-how-different-are-they.html