Vajíčka obsahují cholesterol, bát se ho nemusíme

Vajíčka se už léta spojují s vysokým cholesterolem a kvůli tomu se vedou mnohé diskuse, zda a jak často bychom je měli zařadit do stravy. Někteří se jim vyhýbají a dopřejí si je jen výjimečně, jiní si je dají klidně každý den. Také se vedou debaty o tom, zda je zdravější bílek, nebo žloutek. V dnešním článku se na vajíčko podíváme blíže.

Vlastnosti a obsah bílku

Vaječný bílek neobsahuje tuk a má nízkou kalorickou hodnotu. Obsahuje mnoho prospěšných minerálů pro zdraví, je také standardním zdrojem bílkovin, které se přirozeně nacházejí v potravinách, naše tělo je absorbuje nejlépe ze všech ostatních proteinů. Bílek se skládá z 90 procent z vody, 9 procent z aminokyselin a z 1 procenta z uhlohydrátů.

Mohlo by vás zajímat:  Jaké potraviny mohou poškodit střeva? Těmto se raději vyhýbejte

Kromě toho složení bílku zahrnuje další cenné složky: vitamín B12, riboflavin a thiamin, jakož i vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a fosfor. Bílek, na rozdíl od žloutku, neobsahuje cholesterol. Bílek má 0 % tuku, a proto se většinou zahrnuje do stravy lidí, kteří bojují s nadváhou nebo si prostě chtějí udržet pěknou postavu.

Zdroj obrázku: Freepik

Složení žloutku

Žloutek obsahuje více bílkovin než bílek. Obsahuje navíc také tuky, ale díky tomu více vitamínů. Žloutek se skládá z 52 procent z vody, 16 procent z proteinů, 28 procent z tuku a 4 procent z uhlohydrátů, vitamínů a minerálních solí. Žloutek je nechvalně známý poměrně vysokým obsahem cholesterolu, cca 200 mg, avšak poměr cholesterolu k cholinu je dost dobrý k tomu, aby toleroval jeho účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Skořice je víc než aromatické koření. Dokáže udržet celé tělo i mysl ve zdravé rovnováze

Navíc žloutek má mnohem více vitamínů a minerálů než bílek. V první řadě jde o vitamín D, jakož i kyselinu listovou, vitamín A, E a mnoho dalších vitamínů B. Má mnohem více vápníku, selenu a fosforu než bílek, ale méně hořčíku a draslíku. Protože bílek a žloutek mají odlišné nutriční složení, odborníci na výživu doporučují jíst vejce celá. Vědci souhlasí s tím, že neexistuje žádný jiný přírodní produkt s tak komplexním výživovým obsahem, jako jsou vejce.

Zdroj: https://steptohealth.com/beneficial-egg-whites-egg-yolk/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320445, https://www.healthline.com/nutrition/calories-in-an-egg, https://www.verywellfit.com/hard-boiled-egg-calories-and-fat-3495628, https://honehealth.com/edge/nutrition/egg-yolk-vs-egg-white/