Pampeliškový med je zázrak, který z obyčejné květiny vykouzlí bezkonkurenční lék nejen na nachlazení

Každé jaro jsou jich plné louky. Kromě oblíbených věnců je možné z pampelišek připravit bezkonkurenční med. Vyznačuje se nejen svou vůní, ale i sladkou chutí a má pro tělo výjimečné léčivé a prospěšné účinky. Určitě stojí za to si říct něco víc o jeho vlastnostech.

Pampelišku můžeme přidávat do salátů, sušit nebo z jejích květů připravovat různé lektvary. Jedna čajová lžička pampeliškového medu denně má blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, funkci jater a depresivní nálady, pomáhá také při boji s nachlazením.

Mohlo by vás zajímat:  Popularita chia semínek roste. Patří mezi nejsilnější superpotraviny, přesto nejsou bez rizika

Příprava

Vše, co potřebujete, je asi 350–400 mladých květů pampelišky. Poté je namočte do studené vody na dobu 10 hodin. Následně květy opláchněte, vymačkejte a zalijte 500 ml převařené vody a dejte ohřát. Květy povařte zhruba 20 minut, přidejte 1 kg cukru, lžičku kyseliny citrónové a najemno nakrájený neoloupaný citrón. Dalších 10 minut strávíme vařením budoucího medu. Po vychladnutí přelijte přes gázu a znovu povařte, tentokrát pouze 2 minuty. Znovu vychlaďte, nalijte do sklenic a uchovejte v lednici. Tím proces končí a med je připravený.

Mohlo by vás zajímat:  Dieta přispěje nejen k vysněné postavě. Správný jídelníček uleví srdci a předejde mnoha nemocem
Zdroj obrázku: Freepik

Výhody

Takto nachystaný med je vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu. Má expektorační vlastnosti a dále:

  • zklidňuje dýchací ústrojí (pomáhá při léčbě bronchitidy a nachlazení),
  • snižuje hladinu stresu,
  • usnadňuje relaxaci a usínání.

Zpomaluje rovněž stárnutí pleti, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční sval a brání rozvoji cukrovky.

Jestli trpíte překyselením organismu a zácpou, množství obsažené vlákniny vám pomůže s danými potížemi. Uleví rovněž i při potížích s močovým měchýřem. Působí i očistně a dokáže zbavit tělo jedů, radionuklidů, které způsobují rychlejší stárnutí organismu, a vylepší astma, uleví při srdečních chorobách a rakovině.

Zdroj: https://carlocao.com/how-to-make-dandelion-honey/