Pampeliškový med je zázrak, který z obyčejné květiny vykouzlí bezkonkurenční lék nejen na nachlazení
Každé jaro jsou jich plné louky. Kromě oblíbených věnců je možné z pampelišek připravit bezkonkurenční med. Vyznačuje se nejen svou vůní, ale i sladkou chutí a má pro tělo výjimečné léčivé a prospěšné účinky. Určitě stojí za to si říct něco víc o jeho vlastnostech.
Pampelišku můžeme přidávat do salátů, sušit nebo z jejích květů připravovat různé lektvary. Jedna čajová lžička pampeliškového medu denně má blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, funkci jater a depresivní nálady, pomáhá také při boji s nachlazením.
Příprava
Vše, co potřebujete, je asi 350–400 mladých květů pampelišky. Poté je namočte do studené vody na dobu 10 hodin. Následně květy opláchněte, vymačkejte a zalijte 500 ml převařené vody a dejte ohřát. Květy povařte zhruba 20 minut, přidejte 1 kg cukru, lžičku kyseliny citrónové a najemno nakrájený neoloupaný citrón. Dalších 10 minut strávíme vařením budoucího medu. Po vychladnutí přelijte přes gázu a znovu povařte, tentokrát pouze 2 minuty. Znovu vychlaďte, nalijte do sklenic a uchovejte v lednici. Tím proces končí a med je připravený.

Výhody
Takto nachystaný med je vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu. Má expektorační vlastnosti a dále:
- zklidňuje dýchací ústrojí (pomáhá při léčbě bronchitidy a nachlazení),
- snižuje hladinu stresu,
- usnadňuje relaxaci a usínání.
Zpomaluje rovněž stárnutí pleti, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční sval a brání rozvoji cukrovky.
Jestli trpíte překyselením organismu a zácpou, množství obsažené vlákniny vám pomůže s danými potížemi. Uleví rovněž i při potížích s močovým měchýřem. Působí i očistně a dokáže zbavit tělo jedů, radionuklidů, které způsobují rychlejší stárnutí organismu, a vylepší astma, uleví při srdečních chorobách a rakovině.
Zdroj: https://carlocao.com/how-to-make-dandelion-honey/