Oslaďte si život zdravě. Kdoulová šťáva posílí imunitu a postaví zpátky na nohy

Šťáva z kdoule by měla být v domácí spíži nejen kvůli dobré chuti, ale především pro své léčebné účinky. Přidá-li se tato šťáva k zimnímu čaji, pomůže předcházet infekcím, a pokud dostaneme rýmu, zkrátíme dobu nemoci. Látky obsažené v této šťávě zmírní také doprovodné onemocnění provázející rýmu. Jaké přínosy pro zdraví přináší domácí kdoulová šťáva a jak ji připravit doma?

Kdoule, zdraví z přírody

Po éře nadměrného užívání přípravků z lékárny a doplňků stravy se pomalu vracíme k přírodním produktům, které používaly naše babičky a prababičky. Stále více saháme po moudrostech plynoucích z lidové medicíny. Koneckonců přírodní výrobky budou vždy nejlepší, protože jsou bez vedlejších účinků, přírodní lék je mnohdy lékem na mnoho onemocnění. Kdoule a především šťáva z tohoto ovoce jsou toho vynikajícím důkazem.

Mohlo by vás zajímat:  Červený nos jako nepříjemné stigma: ne vždy souvisí s konzumací alkoholu

Na co se kdoule běžně používají?

Ovoce je často používáno na koláč, tvrdá dužina má ovšem spoustu semenných buněk. Stručně řečeno, kdoule jsou jedlé a nutričně cenné, ale nedají se mnohdy jíst samotné. A proto se používají často zavařené. Vhodné jsou pro přípravu lahodných džemů, marmelád, tinktury a džusu. Jak vyrobit šťávu z tohoto ovoce?

Zdroj obrázku: Freepik

Ovocná šťáva z kdoule – jak ji připravit?

Ingredience: 1 kg ovoce (vážíme po odstranění jadřinců, obvykle stačí 405 kusů) a 1 kg cukru.

Mohlo by vás zajímat:  Zdraví ledvin odráží každodenní jídelníček. Sůl není jedinou potravinou, která jim dává zabrat

Pro přípravu šťávy bude potřeba velká nádoba o objemu 1,5 litru a struhadlo. Nakrájejte umyté ovoce a odstraňte hnízda semen (ponechte slupku). Nastrouhejte na hrubém struhadle. Naplňte do nádoby a zasypte každou vrstvu ovoce vrstvou cukru. Nechte nádobu stát několik dní. Neublíží tomu, když směs protřepete nebo promícháte 2krát denně, aby se cukr lépe smísil s ovocem.

Jak šťávu používat?

Šťáva může být používána pravidelně. Pak je vhodné nádobu uchovávat v chladničce, nebo pokud ji chceme uschovat na později, pasterizovat. Přidávaná do čaje nebo zředěná ve vodě přinese šťáva mnoho zdravotních výhod. Stojí za to používat ji jak profylakticky, tak terapeuticky, zejména v období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích. Působí jako injekce vitálních sil, na jejichž nedostatek si mnoho lidí stěžuje na podzim a v zimě. Posiluje imunitní systém, který je pak odolnější vůči napadení patogenními mikroorganismy, zkracuje trvání infekce a zmírňuje její příznaky, pomáhá vyrovnat se s únavným suchým kašlem.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/delicious-quince-juice-recipe-2078337