Oblíbeným pochoutkám málokdo odolá. Poškozují přitom klouby i vnitřní orgány
Češi milují uzeniny, paštiky, klobásy a další zpracované masné produkty. Jednou za čas se vám rozhodně nic nestane, když si trochu dáte. Mnoho z nás je ovšem konzumuje pravidelně a někdy i několikrát denně. To rozhodně není dobře, protože vám to může poškodit srdce, ledviny i játra. Čím můžete tučné produkty nahradit, když si chcete vychutnat chuť masa?
Hrozí vám ateroskleróza, vysoký cholesterol i dna
Vysoký LDL cholesterol je obecně velkým rizikem pro zdraví. Pravidelná konzumace uzenin a dalších produktů tohoto typu jeho hladinu zaručeně zvýší. Měli byste se proto těchto pochoutek vzdát a nahradit je zdravější alternativou. Lepší možností je libové maso (kuřecí, krůtí nebo telecí). Velké množství tučného jídla může vést také k hypertenzi. Neměli byste to proto podceňovat.
Dna je nepříjemné onemocnění, kterým trpěli hlavně námořníci na moři. Potkat ale může i vás, když budete jíst hodně zpracovaných produktů s vysokým obsahem purinů. Tyto látky uzeniny obsahují, a přispívají tím ke snížení obsahu kyseliny močové v těle. Pacientům s dnou se také doporučuje dieta s nízkým příjmem purinů. Mají povolené jen libové (bílé) maso.

Játra budou trpět a můžete si uhnat cukrovku
Libové maso z kuřat, krůt, telat nebo králíků je povolené také při tzv. jaterní dietě. Tu musí dodržovat všichni s poruchami jater. Tučné pokrmy, maso i uzeniny jsou pro játra velmi škodlivé. Nedovolují játrům správně pracovat a v případě problému budou hodně komplikovat léčbu. Jestli chcete svá játra ochránit, měli byste množství tuku v jídelníčku minimalizovat.
Cukrovka je pro většinu z nás obrovským strašákem. Budete se divit, ale do šunek, uzenin i paštik se přidává hodně cukru. To může z dlouhodobého hlediska podpořit vznik cukrovky. Pro diabetiky se kvůli tomu tyto produkty také nehodí, protože zvyšují hladinu glukózy v krvi. Stejně jako v předchozích případech byste měli přejít na konzumaci libového masa.
Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/processed-meats-unprocessed-heart-disease-diabetes/, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/17/3533/pdf, https://goutandyou.com/gout-and-processed-meats/, https://www.researchgate.net/publication/257379086_Cholesterol_content_and_atherogenicity_of_fermented_sausages_made_of_pork_meat_from_various_breeds, https://www.healthline.com/nutrition/is-salami-healthy, https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/processed-meats-unprocessed-heart-disease-diabetes/