Konzumaci cukru lze v jídelníčku snížit zdravější alternativou

Cukr je nejčastěji konzumovaným sladidlem po celém světě a vyskytuje se v mnoha potravinách, které běžně konzumujeme. Vysoká konzumace cukru však může vést k mnoha zdravotním problémům, jako jsou obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. Zcela se vyhnout cukru v dnešní době je téměř nemožné, ale existují alternativy, které mohou pomoci omezit jeho konzumaci. Jednou z možností je nahrazení cukru přírodními sladidly, která mají nižší glykemický index a jsou zdravější volbou.

Stévie

Jedním z přírodních sladidel, která se často používají jako náhražka cukru, je stévie. Tato rostlina pocházející z Jižní Ameriky obsahuje sladké látky nazývané steviolglykosidy, které jsou asi 150krát sladší než cukr, ale neobsahují kalorie. Steviolglykosidy také neovlivňují hladinu krevního cukru a jsou vhodné pro diabetiky. Stévie se využívá při výrobě nízkokalorických nebo bezkalorických nápojů, dezertů a sladkostí a je v současné době jedním z nejoblíbenějších přírodních sladidel.

Mohlo by vás zajímat:  Efektivní organizace času a rozplánování úkolů během dne jsou klíčem k produktivitě
Zdroj obrázku: Freepik

Erythritol

Dalším přírodním sladidlem, které může nahradit cukr, je erythritol. Toto sladidlo se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny a má přibližně 70 % sladkosti cukru, ale obsahuje jen velmi málo kalorií a nemá vliv na hladinu krevního cukru. Erythritol se používá při výrobě nízkokalorických sladkostí, dezertů a nápojů a je dobrou volbou pro ty, kteří chtějí snížit celkovou konzumaci cukru. Navíc nezpůsobuje kazy, takže může být lepší volbou než cukr, pokud jde o zdraví zubů.

Dá se cukr vyloučit úplně?

Je téměř nemožné zcela vyloučit cukr ze své stravy, protože se nachází v mnoha hotových potravinách a nápojích, které jsou běžně k dostání v obchodech. Pokud byste chtěli úplně vynechat cukr ze své stravy, museli byste si péct vlastní chléb, vařit si vlastní polévky a omáčky, vyhnout se předpřipraveným jídlům a zavařeninám a také si sami připravovat dezerty. To ale pro mnoho lidí není přijatelné, protože nechtějí přípravou jídla strávit zbytečně mnoho času.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes