Noční jízdě v autě je důležité přizpůsobit interiérové osvětlení

Možná vás čeká náročný celodenní přejezd na dovolenou k moři, a tak se nevyhnete i cestování za tmy, ať už pozdě večer, nebo naopak brzy ráno. Zatímco v zimních měsících si za tmy dávají řidiči mnohem větší pozor a zaměřují se i na detaily, v létě je většina z nás podstatně méně ostražitá. A přestože tmy si přes léto neužijeme zdaleka tolik jako v prosinci nebo lednu, nehod na našich silnicích přibývá. Dnes vám prozradíme, jak přizpůsobit noční jízdě interiér auta, abyste neohrožovali ani sebe, ani své okolí.

Mohlo by vás zajímat:  Předejděte mlžení oken v autě jednoduchými kroky

Moderní auta jsou plná světla

Přestože bezpečnost je při konstrukci a výrobě nových aut minimálně stejně důležitá jako jejich ekologičnost, na jednu oblast výrobci často zapomínají. A v tomto směru nepomáhají ani řidiči, kteří si nastavení vozu do určité míry mohou uzpůsobit svým potřebám. Máme na mysli zdroje světla, kterých je v autech přehršel. Svítí prakticky všechno od elektronického zapalovače přes palubní desku až po multimediální systém vozu.

Zdroj obrázku: Freepik

Aktivujte noční režim

Pokud je to jen trochu možné, aktivujte noční režim u všech zdrojů světla, u kterých to váš vůz umožňuje. Přístrojová deska může vypadat méně zřetelná, ale za pár desítek vteřin si na nové nastavení vaše oko zvykne. Stejný režim byste měli zvolit i na tabletu multimediálního systému i externích přístrojích, které v autě používáte, typicky na mobilu nebo GPS navigaci a také na palubní kameře.

Mohlo by vás zajímat:  S jarními dny se na silnicích znovu objevují jezdci na kolech a koloběžkách

Nenechte se oslnit

Kromě zdrojů světla uvnitř vozu vás samozřejmě mohou oslnit i zdroje vnější, ať už jde o pouliční osvětlení ve městech, které je relativně konzistentní, a tedy nepříliš nebezpečné, nebo o světlomety ostatních aut. Míjíte-li vůz jedoucí v protisměru, je dobré odvrátit zrak tak, aby vám světla nesměřovala přímo do očí. Zkušení řidiči koukají šikmo dolů na pravou čáru krajnice, díky tomu neztratí přehled o vozovce a zároveň si chrání zrak před oslněním.

Zdroj: https://www.drivingtests.co.nz/resources/is-it-safe-to-drive-with-your-cars-interior-light-on/