Skákání do vody nebo potápění do hloubky je důležité provádět bezpečně

Letní prázdniny jsou obdobím odpočinku, zábavy, výletů i pobytu u vody. Jakmile se vydáme k vodě, často nemyslíme na žádné hrozby, které jsou kolem nás. Pravdou ale je, že existuje hned několik nebezpečí, na která byste měli myslet. Nejedná se jen o utonutí. Užijte si svůj odpočinek u vody naplno a hlavně bezpečně podle následujících tipů.

Skoky do vody

Většina lidí ví, že nemají skákat do vody tam, kde to neznají. Voda nemusí být tak hluboká, jak si myslíte. Můžete navíc narazit na kámen, který se skrývá pod hladinou vody. Bohužel nešťastný skok může skončit i vážným zraněním, invaliditou nebo smrtí. Neberte to na lehkou váhu, protože můžete skončit s poraněním páteře, otřesem mozku nebo zraněním míchy. Když na kámen nebo jinou překážku narazíte špatně, můžete si vážně ublížit.

Mohlo by vás zajímat:  Není kvásek jako kvásek. Ten z řepy nakopne imunitu, během zimy je k nezaplacení

Tepelný šok pro organismus

Horké počasí je pro mnoho lidí znamením, že potřebují navštívit ledovou vodu. Mnoho lidí z břehu do vody běhá nebo skáče. To je velká chyba, protože tak může dojít k teplotnímu šoku, který může být pro některé jedince nebezpečný. Krevní oběh a bití srdce se naruší, což může způsobit nejen nepříjemné pocity, ale v krajních případech také zástavu srdce. Můžete přitom tomuto stavu snadno předejít tím, že do vody budete vstupovat postupně a pomalu.

Mohlo by vás zajímat:  Tradiční metodu pro posílení imunity zná celý svět. Cibule v ponožkách má bezkonkurenční účinek
Zdroj obrázku: Freepik

Nebezpečí při potápění v neznámých vodách

Potápění je velkým koníčkem pro mnoho lidí. Jakmile se vydáte k moři, jistě chcete šnorchlovat nebo se potápět. Mnoho lidí se potopí do poměrně velké hloubky a najednou jim dojde dech. Velmi rychle se proto vynoří zpět na hladinu.

Ve chvíli, kdy jdete z hloubky na hladinu rychle, tlak prudce klesá a dusík se mění na bubliny, které ucpávají cévy. Kůže potom může vypadat jako mramor. Stejně tak se mohou dostavit i bolesti celého těla, paralýza nervové soustavy a smrt. Z tohoto důvodu byste se měli z hlubin vynořit na hladinu postupně, nikoli náhle.

Zdroj: https://www.nidirect.gov.uk/news/risks-playing-and-around-water, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7265332/, https://www.durham.gov.uk/dyingtobecool, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4244896/