Vysoký počet kalorií u pistácií nevadí. V malém množství tělu jen prospějí

Jsou známé již více než 10 000 let, zejména v Sýrii, kde byly vysázeny jako plodiny na orné půdě. Dnes jsou pochoutkou, která se konzumuje poměrně příležitostně, hlavně kvůli jejich ceně. Pistácie obsahují velké množství vitamínu E, draslíku, fosforu a jsou vynikajícím zdrojem energie. Doporučují se hlavně lidem se sníženou imunitou a vysokým obsahem cholesterolu.

Výživové vlastnosti

Pistácie jsou vysokokalorické ořechy, protože ve 100 gramech je až 560 kalorií. Jejich kalorický obsah však není jejich nevýhodou, neboť stačí malé množství denního příjmu pro účinky na zdraví. Pistácie jsou především zdrojem vitamínu E, kterého ve 100 gramech obsahují až 5,2 mg. Jsou také bohaté na draslík a fosfor, které pozitivně ovlivňují lidské svaly. Tyto ořechy jsou také zdrojem proteinů, kyseliny listové, hořčíku, vitamínu C a dalších vitamínů B.

Mohlo by vás zajímat:  Souvisí mezi sebou obezita a deprese?

Tyto zelené ořechy by se měly natrvalo objevit v menu lidí, kteří se potýkají s vysokým cholesterolem. Konzumace pistácií má pozitivní vliv na hladinu tuků v krvi a reguluje triglyceridy, přičemž je udržuje na nízké úrovni. Studie potvrzují, že 50 gramů pistácií denně snižuje hladinu cukru v krvi až o 9 procent. Sloučeniny obsažené v pistáciích mají také pozitivní vliv na střevní bakteriální flóru, zlepšují imunitu a peristaltiku střev.

Zdroj obrázku: Freepik

Další zdravotní účinky

Pravidelná konzumace pistácií má pozitivní vliv na hladinu luteinu v lidském těle. Ten je zapotřebí pro správné fungování oka a navíc je to přírodní UV filtr, který chrání oči před škodlivými účinky slunečního světla. Zelené ořechy jsou bohaté na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí. Vysoký obsah vitamínu E má pozitivní vliv na vzhled a stav pokožky. Pravidelná konzumace pistácií podporuje léčbu kožních onemocnění, jako je akné.

Mohlo by vás zajímat:  Všeho moc škodí. Přehnané používání dezinfekce ničí nejen nebezpečné mikroorganismy

Vysoký obsah bílkovin a vápníku má pozitivní vliv na stav svalů a kostí. Doporučují se pacientům s osteoporózou, ale i těm, kteří mají problém s křehkými zuby. Hořčík, na který jsou ořechy bohaté, zlepšuje fungování nervového systému a zabraňuje svalovým křečím. Mělo by se také pamatovat na to, že srdce je sval, který potřebuje hořčík a draslík pro správnou kontraktilitu.

Zdroje:
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pistachios
https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/pistachio-nuts,2682/