Pondělní syndrom nenechá usnout. Vyzrajte na stres z práce jednoduchou přípravou

Neděle je dnem, na který se mnozí z nás netěší. Po krátkém víkendu přichází znovu pracovní týden a s ním i mnoho povinností. Odpoledne nebo večer v neděli začínáme přemýšlet o nadcházejícím týdnu, analyzujeme, co nás čeká, plánujeme a jsme často podráždění. To následně ovlivňuje i náš spánek.

Příznaky pondělního syndromu

Pondělní syndrom je problém, který vzniká při potížích s usínáním v neděli večer. Tento syndrom je spojován s úzkostí a nervozitou, které se vyskytují v neděli a souvisí s koncem víkendu a vyhlídkami na návrat do pracovního týdne. Často tyto příznaky přicházejí již v neděli odpoledne a přetrvávají až do pondělního rána.

Mohlo by vás zajímat:  Udržte si během podzimu dostatek energie a dobrou náladu

Pondělní syndrom může způsobit mnoho fyzických příznaků, které kromě problémů se spánkem zahrnují také rychlejší tlukot srdce, pocení, bolesti hlavy, chvění, dýchací potíže a roztřesený žaludek. Velmi zřetelná může být i změna a pokles nálady. Důvodů, proč se takto cítíme, může být hned několik. Všechny ale ovlivňují náš spánek a hlavně samotné usínání.

Zdroj obrázku: Freepik

Nervózní smýšlení

Myšlenky, kterými se v neděli večer zabýváme, většinou nejsou pozitivní. Jedná se především o povinnosti, které nás čekají po příchodu do práce v pondělí. Nový týden, jak zdůrazňují odborníci, v mnoha případech začíná alespoň jedním pracovním setkáním a to velmi zvyšuje úzkost. Kromě toho se objevují i obavy z přísné docházky. Představujeme si dopravní zácpy, kterým musíme čelit, a tím pádem přichází i problém s usnutím.

Mohlo by vás zajímat:  Žádné seriály ani brouzdání internetem. Opravdový odpočinek čeká mimo virtuální svět

Pokud vás tento problém trápí, je dobré připravit se na nový týden několika jednoduchými triky. Například je velmi dobré a účinné si následující týden důkladně naplánovat. Díky tomu se můžete na mentální a emocionální výzvy lépe připravit. Je třeba nachystat seznam věcí, které je přes týden třeba udělat, ale zároveň nesmíte zapomínat na své koníčky a činnosti, při kterých se snadno odreagujete.

Zdroj: https://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2013/02/25/11-ways-to-beat-the-monday-blues/?sh=7ee4a72723f5