Kalorická bomba, které málokdo odolá. Pro milovníky majonézy máme ale dobrou zprávu, je zdravá!
Majonéza nemá moc dobrou pověst. Je vysoce kalorická a je třeba se jí vyhnout, pokud si chcete udržet štíhlou linii. Jsou věci, které byste rozhodně měli o majonéze vědět, včetně toho, jak si ji můžete vyrobit doma.
Majonéza má hodně kalorií
Mnoho lidí si při pomyšlení na majonézu olízne rty, ale v zájmu štíhlé postavy se majonéza stále častěji nahrazuje bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo kombinací jogurtu a majonézy, nejčastěji v poměru 1 : 1. Majonéza se vyrábí kombinací rostlinného oleje a vaječných žloutků, které obsahují tuk. Proto není kalorická hodnota majonézy pouze mýtus. Jedna polévková lžíce majonézy má 170 kcal. Nejedná se tedy o produkt, který by podporoval hubnutí, ale může mít pozitivní vliv na naše zdraví. [1]
Majonéza je prospěšná pro zdraví
Pokud jíte majonézu v malém množství, dá se mluvit o pozitivním vlivu na zdraví. Lžička, nebo dokonce polévková lžíce majonézy vám postavu nezničí, pokud si z ní neuděláte každodenní rituál. Majonézu stojí za to zařadit především na seznam svátečních pochoutek. Majonéza je tvořena kombinací produktů bohatých na zdravé nenasycené mastné kyseliny a obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích. Mimo to obsahuje vitaminy A, D, E a K. Dále také tři důležité prvky pro zdraví, draslík, selen a sodík. [1]
Je majonéza dobrá pro srdce?
Majonéza, která se vyrábí z kombinace kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena a vaječného žloutku, je vysoce kalorickou, ale chutnou verzí. Navzdory všeobecnému přesvědčení není nutné ji z jídelníčku vyřazovat. Střídmost při konzumaci této pochoutky je ale namístě. Při konzumaci v rozumných dávkách nejenže neškodí, ale naopak pomáhá. Majonéza je prospěšná pro srdce. Vždyť její základní složky jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny s důrazem na omega-3 kyseliny. Ty mají příznivý vliv na srdce a činnost celého kardiovaskulárního systému. Pokud máte příliš nízkou hladinu omega-3, je oslabeno srdce a zvyšuje se riziko vzniku ischemické srdeční choroby a infarktu myokardu. Vitaminy, které jsou rozpustné v tucích a jsou obsaženy v majonéze, mají silný antioxidační potenciál, díky němuž majonéza dokáže snížit riziko mrtvice. [1]
Recept na domácí majonézu
Ingredience:
- 1 žloutek,
- 180 ml za studena lisovaného řepkového oleje,
- lžička hořčice,
- lžička citronové šťávy,
- špetka soli.
Způsob přípravy:
Žloutek, citronovou šťávu a sůl vyšlehejte metličkou, nejlépe ve skleněné míse. Za stálého šlehání postupně přidávejte olej. Když je směs dostatečně hustá, přidejte hořčici a znovu důkladně promíchejte. Majonézu skladujte ve skleněné nádobě v lednici nejdéle 5–6 dní. [2]
Zdroje: [1] https://www.foodnetwork.com/healthyeats/healthy-tips/2011/07/mayo-good-or-bad [2] https://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/my-beautiful-mayo/