Některé potraviny nemají v mikrovlnce co dělat. Hrozí zdravotní problémy i poškození trouby

Mikrovlnná trouba způsobila revoluci v domácnostech. Ohřátí večeře v ní zabere jen pár minut a nezašpiníte přitom ani hrnce nebo pánve. Lze ale všechny pokrmy v mikrovlnce ohřívat? Ukazuje se, že některé pak ztrácí cenné léčivé a nutriční vlastnosti, zatímco jiné se stávají přímo toxickými. Které to jsou?

Brambory uvolňují toxiny

Brambory by se v mikrovlnné troubě rozhodně ohřívat neměly, nejlepší je konzumovat je hned po uvaření. V lednici a při následném tepelném zpracování ztrácí většinu živin, a produkují dokonce i toxické látky. Do mikrovlnky nepatří ani zelenina, která obsahuje velké množství dusičnanů z minerálních hnojiv. Patří mezi ně čerstvá řepa, zelí, celer a špenát. Při zahřívání v mikrovlnné troubě se neškodné dusičnany mění na jedovaté a rakovinotvorné dusitany.

Mohlo by vás zajímat:  Dostat se zpátky do formy potřebují někdy i naši mazlíčci. Nadváha je ohrožuje úplně stejně

Paprika by se rovněž neměla v mikrovlnné troubě ohřívat – vlivem vysoké teploty se z ní uvolňuje kapsaicin, který při otevření dvířek trouby může silně podráždit sliznice očí, nosu a úst. Bílkoviny v houbách se zase při zahřívání v mikrovlnce mohou stát jedovatými a vést k zažívacím potížím a bolestem žaludku. Pokud je přeci jen potřebujete ohřát, maximální teplota nesmí přesáhnout 70 °C.

Zdroj obrázku: Freepik

Kuřecí maso je hůře stravitelné

Při ohřívání vajec vznikají látky škodlivé pro zdraví. Studené vajíčko natvrdo je určitě lepší řešení. Navíc vejce mohou explodovat a zašpinit celou mikrovlnnou troubu. Bílkoviny v kuřecím masu při zahřívání v mikrovlnce mění svou strukturu a mění se na těžko stravitelné a škodlivé pro náš trávicí systém. Nejlepší je nakrájet studené maso do zeleninového salátu nebo ohřát na nízkou teplotu.

Mohlo by vás zajímat:  Crimson vám ukáže, jak dobrá dokáže být ryba. Patří k nejčistším druhům na světě

Neohřívejte ani pokrmy se lněným nebo avokádovým olejem, mají nízký tepelný bod a začnou uvolňovat toxické látky. Ohřívání chleba také není dobrý nápad. Po chvíli se z něj začne odpařovat vlhkost a kvůli tomu bude suchý a tvrdý. V poslední řadě nezapomeňte na to, že do mikrovlnné trouby nepatří kovy a alobal, mohou se vznítit a způsobit požár. Poškodit se může i porcelán se zlacenými prvky.

Zdroj: https://www.bbc.com/future/article/20200714-is-it-safe-to-microwave-food