Loupání vařených vajec je někdy pro zlost. Díky triku s jehlou to půjde příště samo

Máte chuť na vařené vajíčko, ale po uvaření, kdy se ho snažíte oloupat, vám spolu se skořápkou odchází i velká část chutného pokrmu? My vám poradíme jednoduchý trik, jak správně uvařit vajíčka, aby vám jejich loupání nedělalo vrásky na tváři.

Nejlepší jsou ta z domácího chovu

Drůbež je jednou z nejvíce ovlivněných zvířat, která se chovají ke konzumaci nebo kvůli snášení vajíček. Většina vajec kupovaných v obchodě pochází z klecového chovu, kde tato zvířata nemají zrovna nejvhodnější podmínky pro život. To vše se následně odráží také na kvalitě daného vajíčka. Rozdíly, kterých si můžete všimnout i pouhým okem, jsou ve velikosti vajíčka a barvě žloutku.

Mohlo by vás zajímat:  Čištění komína bramborovými slupkami je jednoduché a efektivní. Kominíka už nebude nutné volat tak často

Existuje pak ovšem i druhá strana, ta, která není oku viditelná. A to ve složení a nutričních hodnotách vajíčka. Slepice, které žijí v klecích, jsou ve velkém stresu a ten se následně přenáší i na vajíčko. Pokud máte možnost, určitě si raději za vajíčka připlaťte a pořiďte si je z domácího chovu. Slepice chované ve volném výběhu s možností krmení na čerstvé trávě mají vajíčka s mnohem vyšší nutriční hodnotou.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné vaření vajec

Když už máte to své správné vajíčko, musíte ho umět i správně připravit. Než půjdete vajíčka vařit, vyjměte je z chladničky a počkejte, až se zahřejí na pokojovou teplotu, následně budete potřebovat jehlu nebo špendlík. V zaoblené části vajíčka udělejte malý otvor. Tuto akci musíte provést velmi opatrně. Neudělejte příliš hluboký otvor a ujistěte se, že skořepina není prasklá.

Mohlo by vás zajímat:  Na domácí uzení masa je ideální čas právě nyní

Nebojte se, obsah vajíčka nevyteče. V této zaoblené části vajíčka je prázdný prostor, který se nazývá také vzduchová bublina, a ta chrání obsah vajíčka. Následně vložte vejce lžičkou do vroucí vody. Chcete-‍li vařit vejce naměkko, musíte je vařit 5–6 minut. Pokud máte rádi vajíčka uvařená natvrdo, musíte je vařit 7–10 minut. Po vaření na ně nalijte studenou vodu. Po chvíli se skořápka sama bez problémů oddělí.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/best-egg-peeling-method-23015087