Zdraví ledvin je pro tělo zásadní. I zdánlivé maličkosti je mohou nenávratně poškodit

Ledviny patří k nejdůležitějším orgánům v našem těle. Starají se o správný chod mnoha procesů v organismu a odstraňují odpadní látky. Pro jejich správný chod nepotřebujete zbytečně utrácet za drahé doplňky stravy, stačí dodržet pár snadných zásad. Proč jsou vlastně pro nás ledviny tak důležité?

Funkce ledvin

Ledviny neustále odstraňují nežádoucí látky z našeho těla. Filtrují krev od toxinů, které oslabují naše tělo. V jejich souvislosti regulují i hladinu soli a normalizují hladinu pH v našem těle. Dále urovnávají krevní tlak, regulují počet červených krvinek a můžou za stav naší pokožky.

Mohlo by vás zajímat:  Transkutánní elektrická nervová stimulace zbaví bolestí v celém těle přirozenou cestou bez nutnosti užít léky

Pravidelný pitný režim

Nejpřirozenější cestou, jak udržet ledviny zdravé, je pravidelný pitný režim. Tento jednoduchý a přirozený pud může za správnou funkci ledvin. Denně je doporučeno vypít minimálně 2 litry vody, aby byl filtrační proces efektivnější a snadněji čistil tělo od nežádoucích látek. Dehydratace si vybírá daň v podobě otoků (na končetinách a obličeji) a zhoršení stavu pokožky (zarudnutí, svědění, ekzémy).

Zdroj obrázku: Freepik

Nemusíte pít pouze vodu, prospěšnými nápoji jsou různé šťávy nebo bylinné nálevy z:

  • máty,
  • meduňky
  • ostropestřce,
  • kopřivy.
Mohlo by vás zajímat:  Mobilní telefon je důležité ukládat na bezpečná místa

Důležitá je i strava

Co nejvíce tělu škodí? Nejvíce škodí především nadbytek živočišných bílkovin, které zbytečně překyselují organismus. Dalším negativem je nadbytek soli. Denní dávka je pouhých 5 gramů. Ruku v ruce každý nadbytek se musí někde odrazit, a to bohužel na stavu ledvin. Můžete ubrat, což je asi nejlepší varianta, nebo můžete použít jiné koření.

Co naopak konzumovat? Velice jednoduché, stačí dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, které jsou dobrými zdroji vitamínů a minerálů. Některé z nich působí močopudně, což napomáhá k čištění organismu. Mezi doporučené ovoce patří brusinky, pomeranče, broskve, jahody, rybíz a angrešt. U zeleniny sáhněte po čerstvých okurkách, celeru, petrželi a řeřiše.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/kidney-diseases/diet-tips-to-help-prevent-or-manage-chronic-kidney-disease/