Se smogem lze bojovat různě. Ta nejlepší ochrana začíná ale na talíři

Smog pro nás představuje obrovské zdravotní riziko. V důsledku znečištěného vzduchu se zvyšuje riziko nemocí, jako jsou astma, respirační selhání, rakovina plic a horních cest dýchacích, infarkt a mozková příhoda. Smogu se bohužel nedá úplně vyhnout. Správná strava však může snížit jeho negativní vliv na tělo.

Nemoci způsobené smogem

Špatná kvalita ovzduší je stále běžnějším problémem velkých měst i vesnic. Důsledky inhalačního smogu jsou vážné a neměly by se podceňovat. Zvyšují riziko vzniku respiračních, kardiovaskulárních, nervových a rakovinových chorob. Odhaduje se, že až 45 000 lidí může zemřít předčasně každý rok kvůli smogu.

Mohlo by vás zajímat:  Cukrovku prozradí i netypické příznaky. Zjistěte, jestli se netýkají i vás

Kvůli těmto znepokojujícím údajům stále více místních samospráv začíná bojovat proti smogu. Jsou to takové činnosti, jako například omezení automobilového provozu nebo vytvoření zelených ploch. Tyto iniciativy mohou být doplněny akcemi samy o sobě. Mnoho lidí se zaměřuje na čističe vzduchu, antismogové rostliny, nebo dokonce antismogovou stravu.

Zdroj obrázku: Freepik

Antismogová strava

Hlavním účinkem vdechnutí kontaminovaného vzduchu je tvorba volných radikálů, které zesilují oxidační stres. Naštěstí správná strava dokáže tento jev minimalizovat. Za tímto účelem byste do své každodenní stravy měli zahrnout co nejvíce výrobků bohatých na antioxidanty. Mluvíme o kyselině askorbové, vitamínu E, karotenoidech a polyfenolech. Studie ukazují, že vitamíny B, jakož i omega-3 a vitamin D mohou také chránit před smogem.

Mohlo by vás zajímat:  Chléb si zbytečně získal špatnou pověst. Klíčem je vybrat ten správný, zdraví jenom prospěje

Základem antismogové stravy je samozřejmě zelenina a ovoce. Roli hraje také jejich barva. Čím intenzivnější je, tím více antioxidantů produkt obsahuje. Zde stojí za zmínku zejména kiwi, švestky, borůvky, červené hrozny, třešně, citrony, pomeranče, červený a černý rybíz, granátové jablko, maliny, avokádo, jakož i petržel, špenát, paprika, růžičková kapusta, mrkev a dýně. Dalšími štíty jsou ořechy, kakao, zelený čaj, rostlinné tuky lisované za studena, žitný chléb a pohanka.

Zdroje:
https://www.thestatesman.com/lifestyle/foods-can-help-fight-air-pollution-1502817994.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5930792/