Politika jednoho dítěte je v Číně již tabu

V Číně chtějí zapracovat na tom, aby se zvýšila porodnost. Přitom již v 70. letech tu vznikl problém s přelidněním a dostalo se to do takového stádia, že rodiny mohly mít pouze jednoho potomka. To se teď změnilo a čínské úřady budou bojovat za to, aby ženy mohly porodit vícekrát.

Populace stále stárne, je potřeba to řešit

I když samozřejmě nikdo nikomu nezakazoval, že nemůže mít další děti, vedlo to k nepříjemnostem, které čínské rodiny poznaly hlavně na poplatcích. Mezi lety 1980 a 2014 byl donuceno brát doživotní antikoncepci na 324 milionů žen, 108 milionů jich bylo sterilizováno. Tato čísla jsou obrovská a není divu, že politika jednoho dítě má velký politický dopad.

Mohlo by vás zajímat:  Také mužům mohou narůst prsa. Není nutné se stydět, lékař dokáže pomoct

Nedodržují se základní lidská práva. Dcery se navíc rodinám „nehodily“, protože většina rodin chtěla chlapce. V Číně se tak vyskytl problém, že je tu mnohonásobně více mužů, kteří si nemohou najít partnerku, protože ženy prostě nejsou. To vedlo nejen k jejich smutku, ale také se tím zatížila ekonomika celé země. Čína se tak rozhodla v roce 2015 zákon změnit a dovolit manželům děti dvě. Dnes ale mohou manželé plánovat i tři děti, protože dvě jsou pro ekonomiku nedostatečné.

Mohlo by vás zajímat:  Nelegální stahování může být formou protestu proti korporátním gigantům

Je těžké přesvědčit mladé lidi, aby zakládali rodiny

Jak přesvědčit mladé lidi, aby chtěli mít rodinu? Bohužel je to velmi náročné. Nové technologie, možnost někam vyrazit, cestovat, užívat s mladý život je pro většinu Číňanů splněný sen. Proto na rodinu rozhodně nespěchají a soustředí se hlavně na sebe. Bohužel ale musí odolávat velkému tlaku okolí.

Mezi lety 2010 a 2020 se počet obyvatel v Číně zvýšil o méně než 5,4 %. Je to doposud nejpomalejší tempo růst, jaké se zaznamenalo od 50. let, kdy se lidé sčítají. Některá města tak přistoupila k řešením, která nejsou v souladu se zákonem. Například se ukázalo, že se někteří lidé berou jen proto, že byl sňatek dohodnutý.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl/news-odgorne-swatanie-czyli-proba-zwiekszania-dzietnosci-w-chinac,nId,5748836